tag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post7089340061521285640..comments2024-03-27T07:56:12.285+01:00Comments on Mało kasy, godne życie! Czyli rad kilka jak oszczędnie żyć....: Szybki, domowy pasztet bez pszenicy i jajekUnknownnoreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post-87043846346377423882017-03-17T11:43:55.869+01:002017-03-17T11:43:55.869+01:00Oszczędnie, smaku cielęciny też już nie pamiętam, ...Oszczędnie, smaku cielęciny też już nie pamiętam, to nie jesteś sama :)<br />Nawet filet z indyka jest jak dla mnie dość drogi.<br /><br />Ale akurat rozmawiałam z teściową, jej kupuje cielęcinkę na ryneczku raz w tygodniu druga synowa, to zapytałam jaki jest koszt.<br />I od słowa do słowa, wyszło, że do pasztetu tego, filet z kurczaka może być. Zawsze to taniej.<br />To się chyba skuszę aby zrobić.<br />Wprawdzie ciężko będzie przejść obok i tylko patrzeć jak wcina druga połówka, no ale cóż, można się przyzwyczaić :))Ga gusiahttps://www.blogger.com/profile/06597207129668685099noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post-80530911239743542662017-03-17T10:47:52.203+01:002017-03-17T10:47:52.203+01:00Przepis wygląda smakowicie, tylko ten koszt cielęc...Przepis wygląda smakowicie, tylko ten koszt cielęciny.... Chyba od dzieciństwa nie jadłam cielęciny. Nawet smaku już nie pamiętam. A może by tak na święta zaszaleć :) Oszczedniehttps://www.blogger.com/profile/12465767760683029724noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post-62649857935376688672017-03-17T10:45:24.589+01:002017-03-17T10:45:24.589+01:00Ponieważ cielęcina jest dość droga,można zastapić ...Ponieważ cielęcina jest dość droga,można zastapić ja filetem z kurczaka.<br />A ilość pieprzu zmiejszyć, jeżeli ktoś nie lubi bardzo pieprzych potraw.<br />U mnie za kg. cieleciny trzeba zapłacic ok. 35,00z/kg , na ryneczku ok. 25,00 /kgGa gusiahttps://www.blogger.com/profile/06597207129668685099noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post-1083236399669456692017-03-17T10:27:21.343+01:002017-03-17T10:27:21.343+01:00Lubię pasztety, ale dieta nie pozwala na wszystko....Lubię pasztety, ale dieta nie pozwala na wszystko.<br />Boczek, słonina to wspomnienia, choć w Twoim przepisie nie jest wiele tej słoniki,czy boczku.<br />Robię drobiowy z piersi kurczaka i wątróbki drobiowej aby nie kupować puszkowego. Wiem co daję, wprawdzie podsmażam na oleju ale nie jest tłusty. Nie piekę a napełniam sloiczki małe i gotuję. <br /><br />Za to podam przepis na inny pasztet, może ktoś wykorzysta.<br />Przepis dostałam od teściowej wiele lat temu. Sama go piekłam, później gdzieś zawieruszył przepis, znalazlam to się dzielę.<br />Może nie jest tani, ale naprawdę przepyszny. Uwielbialiśmy go.<br />Najbardziej to smakowała nam zawsze ta słoninka :)))<br />I jak już znalazłam przepis, to pewnie upiekę z okazji świąt, niech się mężu się ucieszy a obie z teściową spróbujemy :)<br /><br /><br />Pasztet teściowej<br /><br />Składniki:<br />30 dkg. wątróbki wieprzowej<br />30dkg. cielęciny bez kości<br />30dkg. mięsa od szynki (wieprzowe)<br />30 dkg. boczku surowego<br />30 dkg. słoniny<br />( mają być równe porcje)<br /><br />3 średnie cebule<br />1 i 1/2 suchej bułki<br />3 jakja<br />sól<br />2 łyżeczku pieprzu<br />1 łyżeczka imbiru<br />bułka tarta<br />smalec <br />słonina do wyłożenia i dekoracji<br /><br />Do garnka włozyć cielęcinę, boczek, od szynki zalać wodą, dodać 3 cebulę i gotować ok. 1,5godziny na wolnym ogniu.<br />Pod koniec gotowania włożyć wątróbkę, później suchą bułkę.<br /><br />Po ugotowaniu zemleć mięso i cebulę, dolożyć 3 surowe jajka.<br />Posolić dodać pieprz, imbir.<br />mieszając odlewać rosół, następnie dodać tartej bułki <br />( chodzi o to aby pasztet nie był wodnisty, to bułki na wyczucie).<br />Brytfanke(keksówke) wysmarować smalcem grubo i wyłożyć plasterkami słoniny.Górę pasztetu udekorować również plasterkami słoniny.<br />Piec dotąd aż slonika będzie różowa.<br />Temperatura 180 stopni, piec ok. 1/5 godziny.<br /><br />Temparatura i czas pieczenia zależny od tego jaki mamy piekarnik,<br />przepis ma już swoje lata.<br /><br />Smacznego :)<br /><br /><br /><br />Ga gusiahttps://www.blogger.com/profile/06597207129668685099noreply@blogger.com