tag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post208262517725419247..comments2024-03-27T07:56:12.285+01:00Comments on Mało kasy, godne życie! Czyli rad kilka jak oszczędnie żyć....: Pasztet z soi i pieczarekUnknownnoreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post-35212289501729616712018-05-18T10:57:10.859+02:002018-05-18T10:57:10.859+02:00Tak się złożyło, że jakiś czas temu zaproponowano ...Tak się złożyło, że jakiś czas temu zaproponowano mi współpracę. :) Oszczedniehttps://www.blogger.com/profile/12465767760683029724noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post-56817165864101376622018-05-17T20:37:04.651+02:002018-05-17T20:37:04.651+02:00Nie wiedziałam,że piszesz też na portalu wrodzinie...Nie wiedziałam,że piszesz też na portalu wrodzinie.pl ! Dzisiaj widzialam tekst o urodzinach meza i wiedziałam że skądś go kojarze;:)Gośkahttps://www.blogger.com/profile/14503784656934199004noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post-29075779450368865772018-05-07T09:53:44.787+02:002018-05-07T09:53:44.787+02:00Nie taki diabeł straszny , jak go malują.
Przykład...Nie taki diabeł straszny , jak go malują.<br />Przykładem jestTwój synek. Ze smakiem zjadł "nie mięsko".<br />Nie nadwyrężając budżetu można przygować sporo smacznych dań.<br />A przecież w naszej kuchni zjadamy nie tylko mięso a i warzywa w postaci surówek, dodajemy do zup itp i nikt nie mówi, że zjadl wegetariańskie,czy wegańskie danie.<br />Sama masz w jadlospisie nie mięsne tylko dania:)<br />Powtarzam sama nazwa wege, czy powiedzenie " jestem wege" wciąż budzi u wielu osób jakiś nieuzasadnione obawy.<br />Moja teściowa, dobra kobieta, ale od wielu lat, mimo tłumaczenia że takie jedzenie jest urozmajcone, że zjada się więcej warzyw itp...nie przemawia do Niej. Nie jesz miesa,nie dostaje organizm białka i można tak w nieskończoność tłumaczyć. Chociaż ze smakiem zajada rzeczy które zrobię, zwykle nie tłuste, delikatne.<br />Kochana, nie trzeba absolutnie prowadzić dwóch osobnych kuchni, a dostosować tak potrawy aby tylko nieznacznie zmienić składniki,czyli tam gdzie ma być mięso, jest mięso a tam gdzie pieczarki są pieczatrki.<br />Od lat przykładowo jak robię gołąbki, w jednym czasie, z taką zamianą.<br />Jeszcze inny przykład, popularne bitki w warzywach. W dwóch garach podsmażam cebulkę, do jednego rondelka wkładam mięsko Warzywa na starce ścieram razem i wrzucam do mieska i drugiego gara do cebulki warzywa. <br />W międzyczasie kotlet sojowy ala schabowy:) wrzucam do gorącej wody, potem lekko rozbijam, marchewkę duszę i kiedy już miękka dokładam do niej sojowego kotleta i danie wizualnie nie różni się od tego w pierwszym garze:) Do tego ziemniaki, albo ryż, surówka /sałatka i jest obiad.:)<br />Nalesniki na mleku sojowym, bez jajka i każdy zje, i tak dalej :)<br />Z pewnościa jest więcej pracy, ale już tak automatycznie robię.Ga gusiahttps://www.blogger.com/profile/06597207129668685099noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post-70789587471221720052018-05-02T22:05:38.264+02:002018-05-02T22:05:38.264+02:00Dziś zrobiłam kotlety takie na szybko z mrożonki w...Dziś zrobiłam kotlety takie na szybko z mrożonki warzywnej, mąki lnianej, cebuli i czosnku, oraz kilku przypraw, syn najstarszy wyjadł mi połowę. :) Oszczedniehttps://www.blogger.com/profile/12465767760683029724noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post-64632163243943009862018-04-30T09:04:56.372+02:002018-04-30T09:04:56.372+02:00Mówisz Kochana, że przechodzisz na "trawkę&qu...Mówisz Kochana, że przechodzisz na "trawkę" :)<br />Można naprawdę wyczarować sporo potraw i to niekoniecznie tylko dla niemięsosożerców a i mięsożercy chętnie zjedzą.<br />Spróbuj pasztetu z grochu, korzystam z jednego przepisu,jest idealny, nie kruszy się. Do tego ogóreczek kiszony, rewelacja :)<br />I co ważne, można go mrozić i nic nie traci w smaku. <br /> Poszalej z farszem do pierogów, nawet z takiego, jak zrobiłaś pasztet teraz. Bakłażan dodany do "bigosu" wizualnie przypomina mięsko, co nie każdemu może to pasować.<br />Pewnie zbyt często powtarzane dania się znudzą, ale jest obecnie taki wybór, że z pewnością nie braknie pomysłów.<br />Jedne potrawy smakują, inne nie podchodzą, ale jest z czego wybierać i bawić się gotowaniem.<br />Mam takie dwie strony, z ktorych najczęściej korzystam,jeżeli chodzi o wege.<br />Przymierzam się do zrobienia parówek wegetariańskich ( czy kiełbasek)<br />Parówki sojowe wędzone, są smaczne, ale drogie, za 4 paróweczki coś ok.6zł trzeba zapłacić.<br />Sama lubię parówki, ale niestety nie mogę ich jeść , pomijam już skład takich parówek :)<br />Troszkę zabawy jest z osłonkami, jak wyczytałam, no nie będą wędzone, ale zobaczę co wyjdzie :) Mam jeszcze inny przepis, łatwiejszy, ale to dopiero za jakiś czas Ci powiem, chyba że wcześniej sama popróbujesz :)<br /><br /><br />Ga gusiahttps://www.blogger.com/profile/06597207129668685099noreply@blogger.com