tag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post4978494070241375064..comments2024-03-27T07:56:12.285+01:00Comments on Mało kasy, godne życie! Czyli rad kilka jak oszczędnie żyć....: Watykański chlebek szczęściaUnknownnoreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-2961615419684108606.post-54058290463723724332020-03-22T00:36:13.560+01:002020-03-22T00:36:13.560+01:00Chlebek pamiętam,nie pamiętam natomiast czy dawała...Chlebek pamiętam,nie pamiętam natomiast czy dawałaś przepis na chlebek bez drożdźy.<br />Dostałam emailem przepis, skąd pochodzi, nie mam pojęcia, pewnie z netu :) .<br />Jest na tyle prosty i z dostępnych składników,które często mamy w domu, zwłaszcza w obecnej sytuacji jaką mamy w kraju, gdzie podobno brakuje drożdźy w sklepach.<br /><br />Wrzucę PRZEPIS może komuś się przyda, mam nadzieję,że nie masz nic przeciwko temu Oszczędna :) <br />Chlebek dla jedzących raczej wszystko (choć pewnie przepis można go odrobinę pozmieniać, jak również dodatki dodatki inne podmienić zamiast słoneczka,czarnuszkę, mak ,czy inne ulubione dodatki.<br /><br />CHLEB BEZ DROŻDŻY <br /><br />Składniki:<br /><br />300 g mąki pszennej pełnoziarnistej<br />300 g mąki pszennej<br />2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 łyżeczka sody oczyszczonej<br />2 łyżki cukru<br />0,5 l mleka<br />1 jajko<br />1 łyżeczka soli<br />łuskany słonecznik<br />Do miski najpierw wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Potem dodajemy mokre składniki: mleko i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy około 10 minut, żeby dobrze się połączyły.<br /><br />Ciasto może być trochę rzadkie i lepiące. Przekładamy je do formy wyłożonej papierem i posypujemy słonecznikiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 stopni.<br /><br />I jeszcze<br />Zakwas żytni z obrazkami<br />http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/<br /><br /><br /><br />Ga gusiahttps://www.blogger.com/profile/06597207129668685099noreply@blogger.com