Często pytacie mnie jak gotuje zwykły kapuśniak z białej
kapusty. Nie wstawiałam przepisu, bo uznałam i to błędnie, że to nieciekawa
zupa na blog. My zwłaszcza jesienią i zima uwielbiamy kapuśniaki, u mnie w domu
na taką zupę ze białej kapusty mówiono dziad, a na kwaśny kapuśniak –
kapuśniak. Mąż nie załapał nazwy dziad
więc słodki i kwaśny kapuśniak i innej nazwy obecnie nie używamy. Kapuśniak taki można ugotować jako wegański
lub klasyczny mięsny. Ja gotuję różnie,
czasem mięsny czasem bez.
Składniki:
- ½ niedużej główki kapusty białej lub włoskiej (jak lubicie)
- włoszczyzna może być mrożona, ilość zależy od waszych upodobań, jak wkładamy po jednej marchewce, pietruszce, ½ selera, por
- cebula jedna nie duża
- mięso (ja używam często skrzydełek kurzych, szyjek indyczych, porcji rosołowych, kostek od schabu np. wędzonego, jak trafie dobra cenę udek to wrzucam udko (mowa o ćwiartce), jeśli nie używam mięsa to pomijam ten składnik.
- 1 łyżka lubczyku suszonego
- 1 łyżka majeranku
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- można dodać 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- ½ łyżeczki tymianku
- tłuszcz do przesmażenia cebuli
- kilka ziemniaków, w zależności jak gęstą chcecie zupę
- łyżka mąki
- woda u mnie około 5 l (gotuję dla 5 osób na dwa dni)
- łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
Myjemy mięso, siekamy kapustę np. w drobna kostkę, obieramy
włoszczyznę i kroimy również w kostkę, pora w pół plasterki lub ćwierć
plasterki. Wrzucamy wszystko do garnka, dokładamy ziele, liść, majeranek,
tymianek i lubczyk zalewamy wodą i zagotowujemy. W między czasie podduszamy cebulę
pokrojona w kostkę na tłuszczy i wrzucamy do zupy. Delikatnie solimy i gotujemy, jak kapusta
będzie już prawie ugotowana, dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, wszystko
do miękkości. Ja wyjmuję ugotowane mięso z zupy i obieram, drobno kroję i
wrzucam do zupy. Dokładamy opcjonalnie
sos sojowy, doprawiamy do smaku pieprzem ewentualnie solą. Mieszamy łyżkę mąki
(ja używam ryżowej lub kukurydzianej, normalnie mowa jest o pszennej) z ½ szklanki
wody i dokładamy łyżkę koncentratu pomidorowego, wlewamy do zupy i zagotowujemy
całość. Smacznego!! U nas w domu
naprawdę cieszy się dużym powodzeniem taka zupa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"