Strony

wtorek, 17 grudnia 2024

Nie marnujemy włoszczyzny z rosołu/zupy - pulpety w sosie koperkowym

 


Często zostają nam warzywa z rosołu – marchew, pietruszka, seler, równie często nie wiemy co z tym począć, szkoda wyrzucić. Na ugotowaną włoszczyznę z rosołu jest kilka sposobów wykorzystania jej by się nic nie zmarnowało – wszelkiego rodzaju farsze, pasztety, sałatka jarzynowa, tatry, zapiekanki itp. Ja ostatnio zużywam pietruszkę i marchewkę ugotowaną w rosole do pulpetów, po co mam dokładać bułkę, jak mogę dodać warzywa. Zwyczajnie wyjmuję wszystko z rosołu odkładam marchew i pietruszkę i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków, może oczywiście zblendować, wrzucić do melakser, każdy sposób rozdrobnienia na papkę jest ok. Powstaje nam papka podobna do jedzenia dla niemowląt i to właśnie jest super wypełniacz do pulpetów. Moje pulpety są zazwyczaj z mięsa indyczego czasem z dodatkiem wołowego.



Składnik na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego (dowolne u mnie z indyka)
  • 2 większe ugotowane marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • sól i pieprz według uznania

Do miski wkładamy mięso, papkę z ugotowanych warzyw, obraną i drobno posiekaną cebulę, jajko wbijamy do całości, doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpety takiej wielkości jak lubimy układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piecyku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut w tym czasie przygotowujemy sos do pulpetów.




Składniki na sos:

Ja używam szklanki mrożonej włoszczyzny (sama przygotowuję ją w domu) jeśli nie mamy wystarczy nam mała marchewka starta na tarce o dużych oczkach.

  • 1 mała cebula lub ½ większej
  • pęczek koperku
  • łyżka oleju/oliwy
  • ½ l wody
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżka mąki
  • ½ szklanki śmietany 18% (opcjonalnie)

Siekamy obraną cebulę na drobną kostkę, marchew ścieramy, w garnuszku rozgrzewamy olej/oliwę i podduszamy cebulę na szklisto, następnie dodajemy marchew/włoszczyznę i całość około 1 minuty podsmażamy, dolewamy wodę, dokładamy przyprawy, koperek drobno posiekany i gotujemy 15 minut pod przykryciem na małym ogniu/mocy. Następnie doprawiamy do smaku, w 1/2 szklanki wody rozrabiamy mąkę (możemy to zrobić z użyciem śmietany kwaśnej, mój syn nie toleruje laktozy więc robię bez), wlewamy do sosu (jeśli używamy śmietany to ją hartujemy prze dokładanie kilku łyżek gorącego sosu do szklanki tak by całość stała się ciepła i dopiero wlewamy do sosu). Sos zagotowujemy.

Następnie zalewamy pulpety sosem, wstawiamy do piekarnika na 10 minut w 180 stopni. Ja podaję z ziemniakami, ale świetnie do tego dania nadaje się kasza jaglana lub ryż.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"