Staram się zmniejszyć ilość zjadanych zbóż w naszej diecie,
ostatnio mojej rodzinie zasmakowała wersja pizzy na spodzie z kalafiora.
Składniki na spód:
- 500 – 700 g kalafiora
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ryzowej
- 1 łyżka skrobi (dowolna, może być ziemniaczana, kukurydziana, z tapioki)
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka przyprawy do pizzy (kupuję taką z firmy Dar Natury)
- ½ szklanki żółtego sera (opcjonalnie)
Składniki na sos pomidorowy:
Opakowanie przecieru (ja kupuję takie w kartonie 500 ml),
mieszamy z jedna posiekaną drobno cebulką (opcjonalnie) oraz z jedna łyżką
oliwy i przyprawy do pizzy.
Składniki na sos czosnkowy:
- opakowanie duże jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ łyżki przyprawy do pizzy lub ziół prowansalskich
- 2 łyżki majonezu
Ścieramy obrany czosnek na drobnej tarce lub przeciskamy
przez praskę, mieszamy wszystkie składniki razem i gotowe
Co na wierzch pizzy?
To co lubimy, może być podsmażona pierś z kurczaka z
przyprawami np. kebab/gyros, boczek, salami, wędzone tofu, oliwki, brokuły, szynka,
papryka, kukurydza konserwowa, tuńczyk co tylko nam tego dnia przyjdzie do
głowy ale nie przesadzajcie w ilości dodatków bo pizza będzie miękka.
Smarujemy spód sosem pomidorowym, raczej połową, resztę
zostawić do polania na wierzch po upieczeniu, układamy dodatki, posypujemy
serem – dowolnie: zwykły ser żółty,
kokosowy ser żółty, tofu, co nam w duszy gra.
Wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 –
20 minut, tak by ser się ładnie stopił.
Jemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym, u mnie córka lubi
obydwa na raz.
Jeszcze nie zdążyłam zrobić.Brzmi pysznie.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
Tylko przerobię na wegańska :)
OdpowiedzUsuń