Dziś chcę Wam pokazać chleb którego głównym składnikiem jest
biały ser i jajka. Chleb jest bardzo sycący, ale również nie zawiera dużo
węglowodanów. Wystarczą cieniutkie kromki by poczuć się najedzonym. Zawiera
sporo białka, jest bez dodatku soli mimo to nie dostrzegamy tego faktu. Ja mogę
go zjadać bez dodatków, bardzo mi smakuje. Przechowujemy go w lodówce zwinięty
w papier śniadaniowy i ściereczkę (ja często zwijam w papier do pieczenia), tak
zapakowany nie traci smaku, nie psuje się przez 5 dni. Przepis pochodzi z książki
J. Kwaśniewskiego „Książka Kucharska”
Składniki:
½ kg sera białego
250 g białek + żółtka po uzyskaniu masy białek.
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
150 g mąki (u mnie gryczana, w oryginalnym przepisie
pszenna)
Mielimy ser biały przez maszynkę, topimy masło. Ser mieszamy
z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło. Białka ubijamy
na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masa serową. Wykładamy masę do długiej
i wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 minut w 190
stopniach, po zakończeniu czasu wyłączamy piecyk i uchlamy drzwiczki dopiero po
5 minutach, następnie pozostawiamy chleb w piecyku na 10 minut, wyjmujemy z
brytfanki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, dopiero wtedy możemy go
kroić lub schować do lodówki. Nam taki bochenek chleba wystarcza na 3 osoby na
około 3-4 dni.
A ile tych białek w przeliczeniu na sztuki?
OdpowiedzUsuńZależy od rozmiaru jajka, zazwyczaj wychodzi mi około 8.
UsuńCiekawy przepis!
OdpowiedzUsuń