Gofry bez mąki pszennej
Uwielbiamy w niedzielny ranek zrobić na śniadanie domowe
gofry, zjadamy je z domowym dżemem – truskawkowym, z nektarynek lub z czarnej porzeczki. Czasem z miodem lub
cukrem pudrem. Do tego kawa/kakao i to jest nasz czas na ranek niedzielny.
Lubimy naprawdę takie śniadanie, w sezonie owocowym jadamy ze świeżymi owocami
i bitą kokosową śmietaną lub polane miodem owoce.
Składniki na około 12 kwadratowych gofrów:
150 g mąki gryczanej lub kukurydzianej
150 g mąki ryżowej
100 g mąki ziemniaczanej (wszystkie trzy rodzaje mąki można
zamienić na 400 g pszennej)
100 g oleju/roztopionego masła
4 jajka
½ l. mleka (krowie lub roślinne) lub wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
Szczypta soli
Mieszam rózgą wszystkie składniki i odstawiam na 15 minut,
następnie nalewam łyżką wazową ciasto na gofrownicę smażę przez 5 minut. Jeśli
chcemy by nie zmiękły ustawiamy pionowo najlepiej na takim stojaczku do grzanek
lub zjadamy zaraz po usmażeniu (tak jest u nas, schodzą od ręki).
Gofry to fajna alternatywa na niespodziewanych gości, można
je podać również na słono jak ominiemy cukier waniliowy w cieście i potem
podamy np. z szynką, twarożkiem, łososiem, możemy pokroić na trójkąty, do
ciasta dodać curry i posmarować humusem, posypać podprażonym sezamem lub
słonecznikiem. Możemy zrobić twarożek z chrzanem i posmarować a następnie
przybrać świeżym szpinakiem. Możemy nałożyć pasztet i kropelkę keczupu, albo
posypać wędzoną papryką. Wariantów jest tyle ile nasza wyobraźnia da radę.
Robię regularnie gofry z przepisu z Twojego bloga (gofry gryczane), zawsze mi wychodzą. :-) Miałam kiedyś nadmiar mąki gryczanej i trafiłam na Twój przepis. Spróbuję tych z mąką kukurydzianą. Mam niestety kiepską gofrownicę, taką raczej zabaweczkę, kupioną lata temu w Biedronce. Musiałabym pomyśleć o gofrownicy z większą mocą, żeby gofry wychodziły naprawdę chrupiące, ale trochę ten zakup odkładam. Gofry są świetne ogólnie jako pomysł na śniadanie i na słodko i na wytrawnie.
OdpowiedzUsuńGofry z tego przepisu wyszły przepyszne :) idealnie wyrosły, ciasto dobrze się nakładało, nie przywieralo. Polecam :)
Usuńooo bardzo dziękuję za te pomysły :)
OdpowiedzUsuńa możesz podsunąć info jaką masz gofrownicę i czy jesteś zadowolona? :)
Ja mam piętnastoletnią gofrownicę Tefal, nigdy nie naprawiana, straciła tylko osłonkę od lampki zielonej, działa bez problemu od tylu lat.
Usuń