Co najczęściej wyrzucamy z produktów żywnościowych? Postaram
się stworzyć ich listę i pomysły co można dalej z nich zrobić. Dziś robiłam
przegląd lodówki i taki mi przyszło do głowy, nie raz już o tym pisałam, ale
wydaje mi się, że to ważny temat i warto go przypominać.
Chleb. Chleba nie wolno wyrzucać. Z
czerstwego chleba wychodzą doskonałe grzanki, kompletnie suche pieczywo należy włożyć
do torby lub schować w zamrażalniku i
wykorzystać w tarcie albo jako bułkę tartą do panierowania, posypywania
zapiekanek. Jako dodatek do pasztetów, kotletów mielonych po namoczeniu. Kromki
można namoczyć w ciepłym mleku, obsmażyć i posypać cynamonem, plac miodem i
jest super śniadanie. Z tratą jest prosta sprawa, można czerstwe pieczywo
zamoczyć w gorącym mleku (może być roślinne) i gdy rozmięknie dołożyć żółtka,
jeśli jest to słone pieczywo do dołożyć cukier/miód/melasę cukier waniliowy, cynamon
wedle upodobań i razem wszystko zblendować, proporcje są zależne od ilości
pieczywa np. 300 g pieczywa, 2 jajka, szklanka mleka, białka ubijamy na sztywną
pianę, mieszamy z masą i wykładamy na blaszkę do tarty lub tortownicę. Na
wierzch wykładamy dowolne owoce. Wkładamy do piecyka nagranego na 200 stopni i
pieczemy przez 20-25 minut. Na wierzch możemy ubić śmietanę, posypać cukrem
pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą. Można też podać na ciepło z lodami waniliowymi
np. Czerstwe pieczywo to naprawdę sporo możliwości. Na pewno macie jeszcze
wiele innych ciekawych pomysłów. Wystarczy puścić wodze wyobraźni. Moje dzieci
lekko czerstwe pieczywo chętnie używają na zapiekanki z żółtym serem, dodają
pieczarki, wędlinę, czasem ananasa wkradają do opiekacza i danie gotowe.
Ziemniaki. Zupełnie mnie to nie dziwi,
często przesadzamy z ilością zwłaszcza przy obieraniu. Ale z ziemniaków
wychodzą wspaniałe dania. Ostatnio zepsuła mi się maszynka do mielenia mięsa, a
ugotowałam już ziemniaki, zatem zrobiłam zapiekane ziemniaki wraz ze
skrzydełkami z kurczaka, wrzuciłam ugotowane ziemniaki do blachy, ułożyłam na
nich surowe skrzydełka które wcześniej zmarnowałam w przyprawach, oliwie i
keczupie, następnie zapiekłam całość w 210 stopniach przez 40 minut, w połowie
czasu obróciłam skrzydełka, podałam danie z surówką z kiszonej kapusty, wyszło
cudnie. Podobnie robię danie z wątróbką. Resztki ziemniaków świetnie nadają się
na dodatek do farszu np. d pierogów ruskich, albo dodamy duszoną cebulkę i przyprawiamy
ziołami prowansalskimi i mamy farsz do pierogów. Możemy dodać do resztek mięsa
i zrobić farsz do naleśników/pierogów. Można zrobić placki z gotowanych ziemniaków.
Możemy zblendować ziemniaki z mlekiem, jajkiem i wyłożyć na papier do
pieczenia, zapiec 15 minut w 200 stopniach i mamy dodatek do dania, podobnie
można przetworzyć niedojedzone frytki. Oczywiście możemy zrobić kluski śląskie,
jeśli mamy mało ziemniaków, dodajemy ziemniaki surowe po odciśnięciu soku i
mieszamy z gotowanymi. Możemy dodać do zapiekanki, podsmażyć plasterki i dodać
do dania np. do gotowanych warzyw na parze rybą, świetnie ożywią danie,
zwłaszcza jak przy smażeniu dodamy przypraw. Możemy dołożyć do zupy, zwłaszcza
do zupy krem gdy miksujemy całość, możemy zrobić puree. Możliwości jest naprawdę
wiele.
Jabłka. Oj ile razy widzę zwiędłe jabłka w
śmietniku, a to taki wdzięczny materiał na wspaniałe desery. Możemy rozgotować
i zrobić z nich kisiel po dodaniu mąki ziemniaczanej. Świetnie nadają się na
kompot, na szarlotkę, na upieczenie pod kruszonką, tatrę, jako mus do
naleśników. Możemy dodać do duszonej wątróbki. Możemy ususzyć krając w plastry
i będzie gotowa przekąska do szkoły/pracy. Do tych wszystkich dań nie potrzeba jędrnych
jabłek.
Pomysły czytelniczek "Z obierek po jabłkach robię kompot." "Z obierek można zrobić ocet jabłkowy"
Banany. Banany podobnie jak jabłka to
świetna baza do wielu deserów, przekąsek. Jak widzimy, że nie damy rady z
bananami które mamy w domu to najlepiej je gdy są już dobrze dojrzałe zamrozić po
obraniu ze skórki, będą z nich smakowite domowe lody. Ale to nie jedyny sposób
by je wykorzystać, można zrobić chlebek bananowy, babeczki z bananem, muffiny
owsiane z bananem, placuszki bananowe, koktajl, ususzyć banany w plasterkach, podpiec
na grillu (w skórce) a następnie podać po obraniu polane miodem. Możemy użyć do
przełożenia warstw biszkoptu. Banany nie mają prawa zostać wyrzucone, za dużo
jest na nich pomysłów by takie dobro marnować. U mnie skórki od bananów lądują w kompoście lub pod krzakami róż.
Mięso. Wykorzystanie mięsa zależy od jego
wstępnej obróbki, zależy jakie mięso nam pozostanie czy gotowane, smażone, grillowane
czy też w sosie. Z gotowanego jest najwięcej możliwości dalszej obróbki, możemy
z niego zrobić różne farsze do pierogów, naleśników, pasztecików. Możemy zrobić
mięso w galarecie, dołożyć do pasztetu, zrobić klopsiki do zupy lub w sosie,
zrobić potrawkę, użyć do zapiekanki. Z mięsem smażonym jest odrobinę trudniej, ja
często używam jako dodatek do pieczywa lub sałatek kroję w plastry lub kostkę,
czasem wystarczy zdjąć panierkę i możemy użyć jak mięso gotowane. Podobnie jest
z mięsem grillowanym ono też świetnie nadaje się do sałatek lub jako dodatek do
pieczywa, albo do podduszenia w sosie, wtedy sos będzie miał nutę grillowaną.
Najmniej atrakcyjne wydaje się mięso w sosie, czasem nadmiar zwyczajnie zamrażam
i używam zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem, zwiększam odrobinę ilość sosu
przez dodanie bulionu i doprawienie, świetnie nadaje się do makaronu czy ryżu. Jeśli
zostało go mało, można odsączyć z sosu, przepłukać i użyć jak gotowanego mięsa
jako dodatek do farszów np. Nie wyrzucajcie mięsa, zwierzę oddało życie byście
mogli je zjeść więc choć by z szacunku dla zwierzaka nie wyrzucajcie mięsa.
O rany ale mi się post
rozciągnął, widzę, że w jednym się ni uda wstawić głównych produktów żywnościowych,
które wyrzucane są najczęściej w domach. Jeśli macie pomysły na dania z resztek
lub przychodzą Wam produkty najczęściej wyrzucane do głowy a nie wiecie co z
nich zrobić dajcie znać, będziemy radzić wspólnie na tym by jak najmniej, a
najlepiej wcale nie wyrzucać jedzenia.
Ktoś, dawno temu tu na blogu napisał cos w stylu „twoje życie musi być naprawdę
smutne by jadać resztki”. Czyli jest to moje kolejne z listy dziwactwo, że
zjadam resztki. Tak przyznaję się, zjadam resztki by nie wyrzucić jedzenia, u
mnie nawet skorupki od jajek są wykorzystywane jako nawóz do ogrodu (mam bardzo
kwaśna glebę i trzeba ją wapnować, a mielone skorupki mi w tym odrobinkę
pomagają). Ciąg dalszy nastąpi.
Świetne pomysły :)
OdpowiedzUsuńteraz moje:
1. nawóz można robić też ze skórek po bananach, zalewamy wodą i odstawiamy w słoiku, potem można podlewać kwiaty,
2. fusy z kawy też nadają się do podsypywaniu kwiatów, nie wiem jakie kwiaty lubią,
3. generalnie przed wyrzucaniem (choć zdarza mi się czasem coś przeoczyć) ratuje mnie częste zaglądanie do lodówki i monitorowanie zapasów, częście zaglądnę to jest szansa że wyłapię wiekową marchewkę czy inny produkt nadający się do szybkiego zużycia.
:) pozdrawiam
NAWÓZ Z BANANÓW:
Usuńz google:
W tym celu świeżą skórkę z banana umieszczamy w litrowym słoiku, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy w ciemne miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie uzyskany płyn rozcieńczamy wodą (1:1) i wykorzystujemy do podlewania roślin (ogrodowych i doniczkowych).
Lubią go:
google:
"Do jakich roślin można stosować nawóz ze skórki banana?
Nawóz ze skórek bananowych można z powodzeniem stosować do podlewania większości domowych roślin. Banan jest skarbnicą potasu i fosforu, a więc składników uwielbianych przez rośliny, zarówno te o zielonych liściach, jak i te ozdobne. To właśnie te dwa pierwiastki najczęściej możemy spotkać w składzie większości kupowanych w sklepach odżywek dla domowych upraw. Z bananową odżywką szczególni polubią się storczyki, skrzydłokwiaty i inne rośliny kwitnące."
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa mocno dojrzałe banany kroje w plasterki i mrożę. Później dolewam do nich mleko, trochę kakao i jest super shake.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
UsuńZ obierek po jabłkach robię kompot.
OdpowiedzUsuńOcet jabłkowy też można :)
UsuńAbsolutnie nic z tego typu produktów nie wyrzucam. W dużej części z Twojego bloga mam masę pomysłów.
OdpowiedzUsuńOstatnio kupilam maszynkę do makaronu na korbkę. (Z aliexpress) wyparzylismy ją i mój facet teraz co 3-4 dni robi kluski. Cieszy się jak dziecko, a nie ma potrzeby szoriwania blaru i scian 😅
A ja ostatnio wyrzucilam duzo jedzenia :( Przechodzilismy Covid i zero apetytu . Koszmar .
OdpowiedzUsuńStaram się,aby nie było takich resztek, jednak zawsze coś się zdarzy,
OdpowiedzUsuńto nigdy nie wyrzucam .
Mnie zainteresował temat,wykorzystania bio do roślin wszelakich, w postaci suszonej.
Z tego,co najczęściej używamy w kuchni. Obierki z ziemniaków,cebula,marchew,pietruszka ,owoce itd.
Ogrodu,nie mam,aby na bierząco "pozbywać" się bio.
Czy warto zbierać,sususzyć mikro ilości ,zmielić po wysuszeniu i dodawać przy podlewaniu.?
Uruchamiać piekarnik,na dwie skórki z bananów?
Przez jesień,zimę,można sporo uzbierać takich dobroci.
A może warto zaopatrzyć się w suszarkę do warzyw? (ja nie mam)
I przykładowo,co dwa dni suszyć?
Nie wszystkie też dobra, są odpowiednie do każdej rośliny.
Chociażby skórki z bananów.
Nie wiem,jak u was ale zalewając banany wodą,odczekując te ,dwa,trzy dni
i tym nawozem zasilając kwiaty,to miałam lekki smrodek w mieszkaniu.
Przy otwartych oknach,czy na zewnątrz,nie było problemu.
Wrzucę tu kilka ciekawych linków, dla zainteresowanych w temacie.
Mam nadzieje Oszczędnie,że nie masz nic przeciwko temu?
Skórka od banana jako nawóz w ogrodnictwie domowym: kiedy będzie skuteczna?
Źródło: https://po.supermg.com/ro%C5%9Bliny-ogrodowe/14927-sk%C3%B3rka-od-banana-jako-naw%C3%B3z-w-ogrodnictwie-domowym.html
Używamy skorupek jaj jako nawozu do ogrodu i ogrodu warzywnego
Źródło: https://po.supermg.com/ro%C5%9Bliny-ogrodowe/14989-u%C5%BCywamy-skorupek-jaj-jako-nawozu-do-ogrodu-i.html
Skórka cebuli do warzywnika lub ogrodu, zastosowanie i jej dobroczynne właściwości
Źródło: https://po.supermg.com/r%C3%B3%C5%BCne/21422-sk%C3%B3rka-cebuli-do-warzywnika-lub-ogrodu.html
Do których roślin można użyć obierki ziemniaczane jako nawóz
Source: https://farm-pl.desigusxpro.com/posadka/ogorod/paslenovye/kartofel/kartofelnye-ochistki-kak-udobrenie.html
https://farm-pl.desigusxpro.com/posadka/ogorod/paslenovye/kartofel/kartofelnye-ochistki-kak-udobrenie.html