Na prośbę czytelniczki dzielę się z Wami przepisem na zupę
postną z bułek (Panade) według przepisu
Mari Ochorowicz – Monatowej. Przepis pochodzi z książki kucharskiej
wyżej wymienionej autorki która została napisana około 1910 roku. Przepis kopiuję
dokładnie z książki, nigdy nie przygotowywałam owej zupy.
Pięć bułek pokrajać, sparzyć dwoma litrami wody,
włożyć dobrą łyżkę masła, trochę soli,
zagotować razem i przetrzeć przez sito.
Następnie
rozbić dobrze i zaciągnąć na ogniu z ¼ litra śmietanki i trzema żółtkami.
Ot taki prosty przepis, w sumie jak się zastanowić to może
być całkiem smaczna i sycąca zupa.
Jeśli chcecie więcej przepisów z tych staropolskich dań to
dajcie znać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"