Córka poprosiła do szkoły ciasto na swoje 18 urodziny, nie
chciała nic z cukierni, chciała bym Jej pomogła zrobić poczęstunek dla klasy. Wybrałyśmy
tarte z bananami i polewą krówkową, łatwa w wykonaniu, smaczna i całkiem fajnie
wyglądała, nawet udało się córce wstawić w nią świeczki urodzinowe.
Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 250 g mąki pszennej lub wersja bezglutenowa: 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki ziemniaczanej (u nas cisto tym razem było z mieszkanki mąk bez glutenu)
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki jogurtu
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, rozwałkować na
stolnicy/blacie wysypanym mąką następnie przełożyć do formy np. takiej do tarty
rozmiar około 26-28 cm średnicy, ponakłuwać widelcem i wstawić formę z ciastem do lodówki
na około 20-30 minut. Piecyk nagrzać do 200 stopni i piec spód przez 20 minut,
aż będzie rumiany.
Nadzienie:
- 4 banany
- 4 łyżki dżemy ciemnego – wiśniowy, powidła śliwkowe itp.
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałowych
- puszka masy krówkowej
Masę krówkową ogrzewamy w kąpieli wodnej by zrobiła się
płynna. Ostudzony spód ciasta smarujemy dżemem, układamy banany przekrojone
wzdłuż i skropione sokiem z cytryny (najlepiej zrobić to na talerzu a następnie
układać na cieście), całość polewamy masą krówkową i posypujemy orzechami/migdałami.
Ciasto odstawiamy do zastygnięcia, ja włożyłam na noc do lodówki. Cała porcja
została zjedzona przez córki klasę plus nauczyciele, wszystkim bardzo smakowała
tarta. Polecam, ciasto nie jest trudne w wykonaniu, a na pewno można nim
zaskoczyć gości.
przepis wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńjedna blaszka starczyła dla całej klasy ? :)))
dobrego wieczoru :*
U córki w klasie jest 8 osób.
Usuń