Pogoda za oknem się zmienia, potrawy na talerzu też. Jesienią
lubimy dania ciepłe, rozgrzewające i bardziej energetyczne. Nie mogło zatem
zabraknąć zapiekanki wiejskiej na naszym stole. My uwielbiamy i chętnie ją
robimy na ciepłe kolacje lub spotkania ze znajomymi. Takie danie pojawia się w
każdym angielskim domu.
Składniki:
- 700 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny/indyka
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej/ryżowej
- 1 szklanka wody lub rosołu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia marchewka
- ½ łyżeczki soli
- pieprz czarny
- 6 średnich ziemniaków
- 4 łyżki masła
Na patelni lub w garnku z grubym dnem obsmażamy mięso aż
będzie takiej jakby chrupiące, odsączamy tłuszcz, odkładamy mięso na talerz i
wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym. Wlewamy olej podgrzewamy i wrzucamy
cebulę posiekaną w kostkę. Podsmażamy na złoto i dodajemy czosnek przeciśnięty
lub bardzo drobno posiekany/starty. Jak poczujemy zapach czosnku przekładamy na
patelnię/garnek mięso, posypujemy mąką i dokładnie całość mieszamy, dolewamy
wodę lub rosół/bulion. Dodajemy marchewkę obraną i startą na grubych oczkach,
sól i pieprz. Jak zacznie się gotować zmniejszamy moc podgrzewania i gotujemy
około 15 minut aż marchewka będzie miękka. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy
i wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos
powinien być gęsty.
Ziemniaki obieramy kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej
wodzie tak by ziemniaki były tak jakby trochę zbyt mocno ugotowane, rozpadały
się. Odcedzamy i dodajemy masło (można dodać mleko ze śmietanką ½ szklanki), całość
ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę.
Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego średnica około
23-26 cm. Układamy ziemniaki łyżką na mięsie końcem łyżki możemy uformować fale
na powierzchni lub odcisnąć kratkę widelcem (to tylko dla efektu wizualnego,
sposób ułożenia ziemniaków nie wpływa na smak)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45
minut. Smacznego!!