Moja spiżarka zaczęła się pięknie zapełniać, pojawiły się w
niej już tegoroczne słoiczki, nie jest tego tak dużo jak w zeszłych latach, ale
systematycznie cos ląduje nowego na półkach. Po zeszłorocznych porządkach w jagodniku w tym
roku mamy zmniejszone zbiory, ale teraz wszystkie krzaki są razem i łatwiej nad
wszystkim zapanować. Obecnie mam nastawiona nalewkę z czerwonej porzeczki (w
tym roku nie robiłam dżemów, bo z zeszłego zostało mi 25 słoików), z borówki
amerykańskie, planowałam wiśniówkę, ale w tym roku nie udało nam się zebrać
owoców z naszego drzewa a mojemu tacie wyjadły szpaki i sroki. Na półkach w
spiżarce zamieszkało 13 słoików dżemu truskawek (kupiłam po 7 zł/kg), 5
słoiczków dżemu z borówki, 8 słoików ogórków kiszonych (kiszę na bieżąco ogórki
od taty z ogródka). Zamroziłam 2 kg ogórków na mizerię, kilka pudełek
szczypiorki, koperki, lubczyku oraz 3 kg rabarbaru. Teraz czekam na dojrzewanie
brzoskwiń i nektarynek, chce również usmażyć trochę powideł ze śliwek, zrobić
soku z winogron. Oczywiście jak co roku buraki, papryka do słoików musi być
włożona na zimę obowiązkowo. Lubię te chwile gdy powiększa się ilość zapasów
latem na zimę.
Czy robicie jeszcze przetwory na zimę?
Ja robiłam w tym roku dżem z jabłek, keczup z cukinii, buraczki i ogórki kiszone, po cygańsku, z kurkumą i z gyrosem. Jak się uda to zrobię jeszcze dżem z borówek i może jeszcze z jabłek.
OdpowiedzUsuńbardzo żałuję, że nie zrobiłam w tym roku z truskawek.
OdpowiedzUsuńza rok muszę nadrobić :)
Robię,robie..dostałam za darmo mnóstwo paiperowek,Wielka torbę z lidla pięknych dużych śliw.Przerabiam.co wpadnie w ręce. Powoli piwnica sie zapełnia ,już sporo sloikow.
OdpowiedzUsuńW tym roku przerabiam sporo. Na początku sezonu kupiłam trochę warzyw ale przykładowo truskawek wcale nie kupowałam. Ceny były u nas wysokie a zostało nam z zeszłego roku. Ogólnie dużo przetworów u nas zostało ale w tym roku nie o bardziej nerwowo podchodzę do zapasów. Nie wiem jak będzie z cenami w zimowych i wiosennych miesiącach więc staram się maksymalnie dużo tego co dostanę dać do słoików. Tylko wkurzają mnie takie sytuacje jak tegoroczna z cukrem... Cena dramat :(
OdpowiedzUsuńMrozisz szczypiorek i mizerię? Nigdy nie próbowałam, czy są dobre po rozmrożeniu? Szczególnie szczypiorek, bo często mi zostaje i nie wiem co z nim zrobić ...
OdpowiedzUsuń