O tej porze roku co raz trudniej o dobrej jakości warzywa
sezonowe. Staramy się jadać sezonowo, czyli to co w danej chwili było by tylko
dostępne w naszej strefie klimatycznej, wyjątkiem są cytrusy.
Staramy się, by naszym jadłospisie były warzywa, jeśli cos
jest po za sezonem to jadamy wyłącznie z mrożonek lub konsekrowane, kiszone. Nie
jemy o tej porze roku świeżych ogórków, pomidorów, papryki, rzodkiewek, sałaty.
Te warzywa uważamy za wyhodowane zazwyczaj sztucznie, bez słońca lub transportowane
setki kilometrów i w celu zachowania jakości spryskane chemicznymi
utrwalaczami. Nie wiem czy wiecie, że gotowe
do spożycia paczkowane mieszanki sałat przed włożeniem do woreczków są moczone
przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem bardzo wysokiej, szkodliwej dla zdrowia
dawki chloru, który ma podobno zabijać szkodliwe bakterie. Ja podziękuję za
takie cuda w naszej diecie, poczekam, mam z czego jeszcze wybierać – warzywa korzenne,
kapusty, kiszonki, mrożone warzywa to również bogate źródła witamin i przy nich
pozostanę. Staramy się zmniejszać mocno jadłospisie ziemniaki, są one co raz
gorszej jakości i co raz więcej jest odpadów, a smak ma wiele do życzenia.
Sobota
Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Niedziela
Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Kurczak pieczony ze smażonym ryżem, mizeria z mrożonych
przeze mnie w sezonie ogórków
Poniedziałek
Zupa pomidorowa z ryżem
Kluski ziemniaczane z mięsem (wykorzystałam zamrożone mięso
z zup, resztek obiadowych) polane tłuszczem z podsmażoną cebulką, buraki
zasmażane z masłem
Wtorek
Zupa pomidorowa z makaronem ryzowym
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem zapieczone z masłem w
piecyku i posypane wędzoną papryką
Środa
Zupa kalafiorowa z zacierkami
Gołąbki bez zawijania, pieczywo
Czwartek
Zupa kalafiorowa z zacierkami
Kluski leniwe polane masłem z cukrem i cynamonem
Piątek
Ryba smażona, ryż gotowany z curry i oliwą, surówka z
kiszonej kapusty z oliwą i cebulą
Sobota
Zupa krem pieczarkowa
Naleśniki z kapusta kiszoną i grzybami zapiekane w piecyku
Niedziela
Rosół z makaronem
Szaszłyki z kurczaka, frytki mrożone pieczone w piecyku, warzywa gotowane na
parze
Poniedziałek
Rosół
Pierogi gryczane z soczewicą
Wtorek
Zupa krem cebulowa z grzankami domowymi
Gulasz z indyka, kasza gryczana, ogórek kiszony
Środa
Zupa ogórkowa z zacierkami
Racuchy polane miodem
Czwartek
Zupa ogórkowa z zacierkami
Zapiekanka z ryby, suszonych pomidorów, marchwi i cebuli
Kolejne propozycje do wykorzystania bez bankrutowania, bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo często korzystam z Twoich propozycji i pomysłów, bo nie lubię marnotrawstwa, gromadzenia i kupowania niepotrzebnych rzeczy. Przy obecnym wzroście kosztów rady nie do przecenienia, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZdradzisz sposób na mrożenie świeżych ogórków?
OdpowiedzUsuńZwyczajnie - kroję świeże ogórki bez skórki w cienkie plasterki i wrzucam do woreczków, a potem do zamrażarki. Jak odmrażam, posypuję solą i odsączam potem sok, przygotowuję jak zwykłą mizerię. Czasem rozmarzam na durszlaku, by od razu ociekła woda.
Usuńświetny jadłospis
OdpowiedzUsuńpodziwiam że robi pani 2 dania, mi by się nie chciało...
OdpowiedzUsuńAutorka już kilka razy pisała, że drugie danie często rodzina jada jako ciepłą kolację
Usuń