piątek, 18 listopada 2016

Racuchy bez mąki pszennej




Rodzina marzyła o racuchach, z racji, że nie jemy od prawie 2 lat pszenicy powstała zagadka – jak zrobić racuchy bez mąki pszennej. Pierwsze zrobiłam z mąki żytniej, następne już z mieszanki mąki żytniej i ryżowej. Rodzina uwielbia te racuchy, najchętniej jadaliby, co drugi dzień je, ale mnie się nie chce smażyć tak często ich. Jest to świetna przekąska, danie kolacyjne, śniadaniowe lub nawet drugie danie do treściwszej zupy.




Składniki:

3,5 szklanki mąki (może być dowolna, ja używam 2 szklanek ryżowej i 1,5 żytniej)
500 ml mleka (dowolne, choć rodzina twierdzi, że najlepsze są na owsianym – robię sama)
3 jajka
Szczypta soli
Smalec lub olej do smażenia (ja zrezygnowałam ze smażenia na oleju, używam tylko na zimno, więc smażę na smalcu)
40 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
Opcjonalnie - 2 jabłka obrane, starte na tarce i odsączone

Z 3 łyżek mąki żytniej, drożdży, 1/2 łyżeczki cukru i odrobiny mleka robię rozczyn, odstawiam by drożdże ruszyły, czyli zaczyna się tworzyć pianka na wierzchu.  Następnie łączę wszystkie składniki, odstawiam na 10 minut i zaczynam smażyć.  Pamiętajcie, że z jabłkami racuchy zrobią się delikatniejsze i trudniejsze do przewracania.  Smażymy z obydwu stron na rumiano, ja podaję z musem jabłkowym i nie dokładam jabłek do ciasta. Można je polać miodem, syropem klonowym, posypać cukrem pudrem, wedle uznania.  Z tej porcji najadamy się całą rodziną ( pięć osób).

Danie nie jest kosztowne, ani pracochłonne, można je zrobić po powrocie z pracy na ciepłą kolację. 

4 komentarze:

  1. Ja dziś robiłam racuchy z mąki owsianej.Wyszly bardzo smaczne.Zjedlismy je z dzemem z dyni,marchewki i soku pomaranczowego.Też zrezygnowaliśmy z pszenicy.Kupiłam ziarno orkiszu i plaskurki i robię chleb na zakwasie zytnim.Wyszło drogo ale co zrobić.Nie wrócimy już do tej okropnej pszenicy nowoczesnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mąkę owsianą robię sama, mielę płatki owsiane w młynku żarnowym (dostawka do maszynki do mięsa zelmer). Kupuję hurtowo płatki górskie po 4 zł za kg. Chleb piekę głównie żytni na zakwasie, od czasu do czasu orkiszowy, oraz gryczano - ryżowy.

      Usuń
  2. A wiesz Kochana, że nie wpadłam nigdy na to aby racuchy zrobić "czyste" i dopiero ddoać jabłuszka ze sloiczka (domowe).
    Zawsze dawałam do środka .Narobiłaś mi smaka ( a nie mogę hahahaha) Spróbuję z truskawkami (sloiczki) , jak zasmakują :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymyśliłam je ze względu na moją alergię na jabłka, nie pozbawiam rodziny ich jedzenia, ale ja też chcę coś smacznego jeść.

      Usuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"