sobota, 6 kwietnia 2013

Domowa pizza, pszenna i bezpszenna - przepis




Przepis na domową pizzę
  • 400 g mąki pszennej
  • szklanka wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki oleju
  • 150 g sera  żółtego (najlepiej mozzarelli) 
  • koncentrat pomidorowy 
  • oregano
  • pieprz
  • chili
  • ulubione dodatki - wędlina, tuńczyk, przesmażone piersi z kurczaka, oliwki, papryka, pieczarki, pomidory, itd
Z wody, drożdży, cukru i łyżki mąki przygotować zaczyn (wymieszać wszystko razem), odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie wszystkie składniki, po za olejem, mieszamy razem, na końcu dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto na pizzę. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ser ścieramy na warzywnej tarce, przygotowujemy dodatki oraz sos pomidorowy - mieszamy koncentrat z wodą (około 1/3 ilości koncentratu), dodajemy przyprawy oregano, pieprz i chili do smaku. Jak już mamy wszystko gotowe rozwałkowujemy ciasto na dowolny rozmiar (ja używam blachy z piecyka, wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki, posypujemy serem i pieczemy w piecyku nagrzanym do 200 stopni przez 16 minut. Pizzę można podawać z sosem pomidorowym przygotowanym w podobny sposób jak ten do smarowania spodu, jak i z sosem czosnkowym (przepis tu taj podałam). Smacznego!! 

Cena domowej pizzy z wędliną to koszt około 8 zł (łącznie z kosztem prądu zużytego do upieczenia pizzy). Oczywiście cena takiej pizzy będzie wzrastać wraz z ilością dodatków. Ja piekę dwie blachy pizzy naraz, czyli cena za jedną pizzę jeszcze jest niższa.  

Pizza bezpszenna 
  • 300 g miksu bezglutenowego (ja użyłam Schar B)
  • 15 g drożdży świeżych 
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • dodatki jak w pizzy z pszenicą
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dokłądnie mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, olej i dokładnie wyrabiamy, nie za długo. Następnie wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i natłuszczonymi dłońmi rozprowadzamy na placek o grubości około 1 cm. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po upływie czasu smarujemy delikatnie sosem pomidorowym (przygotowanym jak w przepisie z mąką pszenną) i układamy dodatki. Pieczemy pizzę w piecyku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Do piecyka dobrze jest wstawić naczynie z niewielką ilością wody. 



3 komentarze:

  1. Przepyszna pizza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Moja" pizza z tego przepisu jest hitem w rodzinie. Zazwyczaj robię ją na obiad 2 razy w miesiącu, zawsze udana. Byłam proszona o zrobienie tej pizzy na urodziny mamy, teraz będę robić dla brata w lipcu. Praktycznie lubiana przez wszystkich to ta z kiełbasą salami, świeżą papryką, cebulą i oczywiście mozzarella. Ale mam też pytanie bo chciałabym spróbować zdrowszej wersji. Czy próbowałaś już zrobić tą pizzę na spodzie z kaszy gryczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obecnie wersję bezglutenową robię z mąki gryczanej 3 g i z maki ryżowej 100 g. Przymierzam się do wersji warzywnej np. cześć mąki zamienić na brokuły lub kalafior.
      Cieszę się, że pizza smakuje. :)

      Usuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"