Tak jak obiecałam wstawiam przepis na pierogi leniwe bezglutenowe, lubimy czasem zjeść takie danie choć z racji nietolerancji laktozy u starszego syna i córki nie jemy zbyt często, a jeśli to na twarogu bez laktozowy. Czasem zastępuje ser kaszą jaglaną (miele ja na gładka masę po ugotowaniu), ale to nie są leniwe tylko kluski jaglane podane jak leniwe. Tofu też w miejsce twarogu nie używam bo generalnie odeszliśmy od podawania dzieciom soi. Zatem u nas takie danie jak prawdziwe leniwe jest nawet nie raz w miesiącu, ale bywa. Obecnie z racji cen białego sera to wcale nie takie tanie jest danie, owszem pożywne, ale jednak przy naszej rodzinie 1 kg twarogu plus dodatki to było by danie mięsne, nie będziemy tylko mięsa jadali więc sobie serwujemy i leniwe pierogi.
Pierogi leniwe bez mąki pszennej (bezglutenowe)
500 g białego sera
300 g gotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Ser i ziemniaki mielimy, następnie wszystkie składniki
dokładnie zagniatamy. Odcinamy kawałki ciasta i robimy z nich wałeczki
(kiełbaski), które przypłaszczamy i tniemy jak kopytka na kluseczki. Gotujemy wodę
osoloną i wrzucamy na wrzątek pierogi, gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek.
Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową, polewamy masłem/śmietaną i dokładamy
dowolnie cukier/cynamon.
Leniwe muszą być z ziemniakami ;)
OdpowiedzUsuńMnie się wydaje że twaróg z zasady jest bezglutenowy, z czego tam gluten ma być?
OdpowiedzUsuńTu nie o twaróg chyba chodzi ale o dodane mąki - tak rozumiem 🙂
UsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńUkradnę pomysł :)
Sprobuje zrobić, jedne jak w przepisie z serem białym.
Drugie w wersji wegańskiej, bez jajek i z serkiem tofu ( tofu doprawione ,cytryną, solą, pieprzem, przy pierogach "ruskich" daje smak sera)