Zbieracie białka które Wam zostają po użyciu żółtek? Ja
zbieram, można je mrozić, ale tez dość długo można przechowywać w lodówce w
szczelnym pojemniku. Z białek robię różne rzeczy ale ostatnio u nas hitem jest
piegusek. Ciasto z białek, mąki, cukru i maku. Jak dla mnie ideał zużycia pozostałych
w lodówce białek. Jest to bardzo proste
do wykonania ciasto. Polecam!
Składniki:
1 szklanka mąki (ja robię na ryżowej, ale oryginalnie była
pszenna)
1 szklanka białek (6-7 sztuk)
1 szklanka cukru
¾ szklanki maku
½ szklanki rodzynek (opcjonalnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki masła/margaryny stopione
1/2 łyżeczki cynamonu lub 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy masło
i całość miksujemy. Dodajemy mąkę, mak, rodzynki oraz proszek do pieczenia i
mieszamy łyżka delikatnie. Wykładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem. Pieczemy
około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Dorotko zaskakujesz bardzo pozytywnie ilością publikowanych postów ! Aż chce się zaglądać na bloga czy nie czeka coś nowego :) uwielbiam ciasta z makiem !! To jest tak proste ,że ja wcześniej na to nie wpadłam?! Na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis oraz za ciekawe wpisy.
OdpowiedzUsuń