Kluski śląskie
Wczoraj mieliśmy na obiad kluski śląskie z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustę. Mniam, uwielbiam taki obiadek :)
Na kluski potrzebujemy:
- gotowane ziemniaki zmielone przez maszynkę lub przeciśnięte przez praskę (u nas to około 1,5 kg po obraniu i ugotowaniu wyszło)
- 1 jajko
- mąkę ziemniaczaną
Wkładamy ziemniaki do miski, ugniatamy ręką i dzielimy na 4 części, wyjmujemy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, taką ilość jak 1/4 ziemniaków. Następnie z całości ziemniaków, mąki i jajka zagniatamy ciasto na kluski. Wstawiamy wodę lekko osoloną, formujemy kuliki wielkości orzecha włoskiego i na każdej robimy dołek, następnie wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy około 2 minut po wypłynięciu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i mona jeść :)
Robię takie same:)
OdpowiedzUsuńJa podobne , bo robię bez jajka. Kiedyś Robert Makłowicz pokazywał w TV i od tej pory nigdy nie robiłam innej wersji. Bez jajka są mniej gumowe o ile można to tak określić. Pycha!
OdpowiedzUsuń