Ostatnio mnie bardziej ciągnie do warzyw niż mięsa, niestety
rodzina ma problem, bo to ja gotuję, więc ja wybieram. Upiekłam pasztet z dyni,
smak mnie tak urzekł, że ugotowałam bazując na pomyśle na pasztet zupę, a dziś
upiekłam tarte bezglutenową - warzywną. Danie jest niedrogie, sycące, zdrowe i nie
wymaga umiejętności mistrza kuchni.
Składniki:
Ciasto
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąk kukurydzianej
- 50 g maki ziemniaczanej (można użyć po prostu 250 g mąki pszennej)
- 1 jajko
- ½ paczki margaryny lub masła
- ½ łyżeczki soli
Farsz
- 2 marchewki
- 1 brokuł - zamiennie za wszystkie warzywa jedna paczka warzyw mrożonych (ja takich użyłam)
Sos
- jogurt
- 100 g żółtego sera
- 4 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól do smaku
Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim wyłożoną papierem do
pieczenia tortownicę lub naczynie do zapiekania tarty (ja nie posiadam), nakłuwały
ciasto widelcem, wkładamy na 30 minut do lodówki.
Gotujemy na pół miękko warzywa, odstawiamy wycedzone.
Ścieramy ser żółty, mieszamy z jogurtem, jajkami i
przyprawami.
Podpiekamy spód w temperaturze 200 stopni przez 15 minut,
następnie nakładamy połowę sosu, układamy warzywa i zalewamy resztą sosu,
pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło.
Danie nie jest zbyt drogie, smaczne, sycące i zdrowe.
Wygląda pysznie! Przepis prosty. Ostatnio też nie mam ochoty na mięcho. Mam gotowe jedzonko do czwartku, więc będzie w piżtek.
OdpowiedzUsuńDorota, a ten pasztet z dyni, o którym wspominasz, jest na blogu przepis? Mam strasznie dużo dyni...
OdpowiedzUsuńNie ma jeszcze, postaram się dziś wstawić.
UsuńMusiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i nie drogi przepis.