poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Tani obiad z początków XX w.




Przepisy zaczerpnięte z książki „Tania Kucharka” Ułożyła Antonina Dz. Wydana została w początkach XX w. Przepisy są z zachowaniem języka ówczesnego oraz pisowni. Książka jest przechowywana w zbiorach Biblioteki Narodowej w Warszawie, ja mam dostęp tylko do skanów. Uwielbiam poradniki domowe pisane przed wieloma latami, im starszy tym bardziej fascynujący, z oryginalnych wydań w moich zbiorach posiadam poradni z 1956 roku, reszta to wydruki skanów lub reprinty. Poszukuję poradników na rynkach w antykwariatach lub przygarniam wydania które ktoś chciał oddać na makulaturę lub zwyczajnie wyrzucić na śmietnik. Niestety obecnie na rynek wydawniczym pojawia się dużo poradników wznowionych, ale bez zachowania języka przerobionych na współczesne miary. A ja kocham czytać je w niezmienionej formie, takiej jak czytały je gospodyni w ubiegłych wiekach. Dla mnie te nowe poradniki są bezwartościowe, zmienione i obdarte z osobliwego dla nich klimatu. 


Zupa z jabłek lub gruszek
Pokrajać jabłka, lub gruszki na ćwiartki, pestki odrzucić, nalać wody, a gdy się ugotuje, przetrzeć przez durszlak, zaprawić śmietaną z rozbitą mąka, wsypać sporo cukru i trochę soli. Do zup owocowych daje się kluseczki, lub grzanki z bułek ususzone w piecyku.

Kluseczki do zup
Funt maki zagnieść z 2 jajkami i trochę wody. Rozwałkować ciasto cienko, posypać mąką, poprzekrawać na wązkie paseczki, włożyć trzy, jeden na drugi i krajać w kwadraciki, lub trójkąty. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelać przez przetak.

Naleźniki tanie i dobre
4 jaja całe rozbić z letnia wodą, wsypać pół funta mąki, ciasto musi być dość rzadkie, rozbić aby grudek nie było o lać na patelnię na rozgrzane masło (myślę, że przy obecnej cenie masło można to zastąpić innym tłuszczem*).


Podawać naleśniki smarowane podsmażoną wątrobianką z cebulą podprawione do smaku**.

* moja dygresja
** moje dokomponowanie z innego poradnika wydanego w podobnym czasie. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"