wtorek, 7 lutego 2023

Tarta cebulowa - tanie danie (wersja z glutenem i bezglutenu)

 


Dziś chciałabym, Wam polecić niedrogą przekąskę/kolację. Wszystko od Was zależy kiedy zechcecie podać to danie. Można je podać na spotkaniu ze znajomymi, można podać jako kolację, można podać na ciepło, można podać na zimno jak kto lubi. My z córką jesteśmy uzależnione od tego dania, uwielbiamy cebularza bardzo.  




Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej/orkiszowej lub w wersji bezglutenowej – 100 g mąki ryzowej, 100 g maki owsianej, 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 230 ml mleka lub wody (ja mieszam pół na pół) można dodać oczywiście mleko roślinne
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich

 Farsz:

  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła lub oliwy

 

Składniki ciasta wymieszać mikserem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. (jak ciasto podwoi objętość). 

Cebulę obrać pokroić w dużą kostkę i zeszklić na tłuszczu razem z solą.

Piecyk nagrzać do 180 stopni, formę do tarty wyłożyć papierem. Wyrośnięte ciasto rozprowadzić dokładnie w formie do tarty wyłożonej papierem, następnie rozłożyć farsz na cieście i wstawić do piecyka, piec około 30 minut.

Jak widząc danie jest niedrogie a naprawdę dla wielbicieli cebuli, cebularzy na pewno smaczne. Można zaskoczyć znajomych i podać na wieczór gier zamiast słodkiego ciasta. Oczywiście forma no tarty nie jest konieczna, można upiec w innej lub np. w tortownicy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"