środa, 22 marca 2023

„W mojej kuchni nic się nie marnuje” A. Gasik

 


Ostatnio wpadła mi w ręce książka A. Gasik „W mojej kuchni nic się nie marnuje”  Książka została wydana została na początku lar 80’ XX w. Chciała bym Wam pokazać kilka przepisów które zostały w niej zamieszczone, sami ocenicie czy są wartościowe czy też zupełna porażka, w książce ukazane jest wykorzystanie wszystkich produktów w kuchni tak byśmy zupełnie nic nie wyrzucali, dzięki temu szanujemy własne pieniądze  (podobno tylko człowiek biedny nie szanuje pieniędzy, udaje że go na wszystko stać, jak to ktoś kiedyś tu napisał – ale musisz być biedna by jadać resztki. Moja odpowiedź na to -  czy wykorzystywanie  resztek w kuchni  jest świadectwem biedy czy świadomości?). Ale wracając do książki jak dla mnie sporo w niej ciekawych pomysłów, choć są i takie które mnie szokują, pozostawiam Wam ocenę, nie napisze który jak dla mnie jest super, a który dziwny, sami wyraźcie swoją opinię. Przepisy wstawiam dokładnie przeniesione z książki, bez poprawek.







Ocet z obierzyn jabłecznych

Obierzyny i gniazda nasienne, pozostałe przy przyrządzaniu potraw, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą rak, aby je całkowicie zakryła. Na 1 l wody dodać 1 łyżkę cukru, wówczas ocet będzie mocniejszy. Naczynie przykryć płótnem i pozostawić w ciepłym miejscu do fermentacji. Gdy płyn przestanie się burzyć, trzeba go przecedzić, zlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. Ocet taki jest zdrowszy od octu spirytusowego.


Suszenie obierzyn z jabłek

Jabłka przed obraniem umyć, osuszyć wycierając ścierką lub pozostawić na pewien czas, aby same wyschły. Następnie obrać nierdzewnym nożem. Obierzyny rozłożyć cienką warstwą na płótnie, stolnicy lub na papierze i suszyć na słońcu, na ciepłej płycie kuchennej albo w słabo nagrzanym i otwartym piekarniku. Składać do słoików, puszek lub przechowywać w torbach papierowych szczelni e zamkniętych


Herbatka zimowa z obierzyn jabłecznych

4-5 łyżek suszonych obierzyn, 4-5 szklanek wody, cukier lub sok albo miód

Obierzyny zalać w garnku wrzątkiem, gotować 2-3 min., odstawić na 10-15 min. Odcedzić i pić z dodatkiem cukru, soku lub miodu.


Opis na temat obierzyn z jabłek zamieszczony w książce

Obierzyny ze zdrowych, nie zagrzybionych jabłek mogą być i w dawnej kuchni były skrzętnie wykorzystywane. Wywar z nich zawiera bowiem związki mineralne oraz pektyny, które uważane są za środek przeciwmiażdżycowy. Obierzyny obfitują również w kwasy organiczne pobudzające prace przewodu pokarmowego i wzmagające apetyt, oraz niewielkie ilości barwników i związków aromatycznych.

 

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"