niedziela, 27 lipca 2025

Domowe wędliny – oszczędnie, zdrowo i smacznie

 




Tak jak obiecałam, zbieram w jednym poście linki do wszystkich „wędlin”, które od lat robimy w naszym domu.

 Przygoda z domowymi wędlinami zaczęła się, gdy u młodszego syna wykryto alergię na pszenicę. Niestety błonnik pszenny jest dodawany do wielu sklepowych wędlin. Siedemnaście lat temu praktycznie nie było dostępnych wędlin bez tego dodatku w masowej sprzedaży. Dzięki domowej produkcji zyskała cała rodzina – mogliśmy świadomie dobierać skład i mieć kontrolę nad jakością naszych wyrobów.

 Początki były trudne. Pierwsze wyroby wychodziły suche, czasem ciężko było je przeżuć. W tamtym czasie brakowało publikacji na ten temat, więc opieraliśmy się na książkach z lat 70. Z czasem jednak nasze domowe wędliny zaczęły wychodzić coraz lepiej.

 Dziś poluję na promocje szynki, schabu, karczku czy indyka i często kupuję wieprzowinę w cenie ok. 9 zł za kg. Następnie przygotowuję domowe wędliny, porcjuję je, mrożę i mam zawsze pod ręką świeże dodatki do pieczywa, sałatek czy zapiekanek. Cena takich domowych wędlin jest naprawdę niska, nawet w porównaniu do słabej jakości sklepowych produktów, nie mówiąc już o tych z dobrym składem.

 Kiedyś kupowaliśmy półtusze w ubojni i sami je rozbieraliśmy, ale obecnie nie jemy wieprzowiny do obiadów, chyba że w formie grillowanego karczku lub zostawiamy ją młodzieży, gdy wyjeżdżamy.

 Naprawdę warto robić domowe wędliny. Znamy ich skład, możemy dobrać ulubione przyprawy, trwałość jest dłuższa niż sklepowych, a w składzie nie ma konserwantów ani wzmacniaczy smaku.

 Nie robię ich codziennie ani nawet raz w tygodniu. Zazwyczaj przygotowujemy je raz, góra dwa razy w miesiącu, a latem nawet raz na 6 tygodni, bo wtedy mniej mamy ochotę na mięso.

 Mam nadzieję, że przyda się Wam taki usystematyzowany spis moich domowych wyrobów i zainspiruje Was do samodzielnego działania w tym temacie.

 Jeśli spróbujecie zrobić którąś z tych wędlin, dajcie znać w komentarzu, jak Wam wyszło i jakie smaki najbardziej przypadły Wam do gustu!

 Domowe wędliny to świetna alternatywa dla sklepowych produktów, szczególnie jeśli szukasz wędlin bez pszenicy, wędlin bez konserwantów czy wędlin odpowiednich dla alergików. Przygotowanie ich w domu jest prostsze, niż się wydaje, a smak i skład są nieporównywalnie lepsze od gotowych produktów.

Mam nadzieję, że odnalazłam wszystkie przepisy, ale  upierać się nie będę. 

Pasztet domowy - w foremkach i słoikach 

Pieczeń z szynki z rozmarynem 

Mielonka z oliwkami w szynkowarze

Domowa kiełbasa 

Biała kiełbasa na Wielkanoc 

Boczek z miętą 

Rolada z boczku nadziewana tymiankiem i czosnkiem 

Rolada ziołowa z czosnkiem 

Pieczeń z indyka w ziołach 

Schab z cebulą i rozmarynem z piecyka 

"Szynka" z indyka peklowana i pieczona w piecyku 

Klops do pieczywa z marchewką 

Tani pasztet 

Klops z jajkiem 

Szynka peklowana pieczona w piecyku 

Golonka z szynkowaru

Domowa wędlina drobiowa 

Szynka w ziołach prowansalskich 


Jeśli Ci się spodobało to co czytasz i masz ochotę mnie wesprzeć, to będzie mi bardzo miło gdy postawisz mi wirtualną kawę…


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"