Tak jak obiecałam, zbieram w jednym poście linki do
wszystkich „wędlin”, które od lat robimy w naszym domu.
Przygoda z domowymi wędlinami zaczęła się, gdy u młodszego
syna wykryto alergię na pszenicę. Niestety błonnik pszenny jest dodawany do
wielu sklepowych wędlin. Siedemnaście lat temu praktycznie nie było dostępnych
wędlin bez tego dodatku w masowej sprzedaży. Dzięki domowej produkcji zyskała
cała rodzina – mogliśmy świadomie dobierać skład i mieć kontrolę nad jakością
naszych wyrobów.
Początki były trudne. Pierwsze wyroby wychodziły suche,
czasem ciężko było je przeżuć. W tamtym czasie brakowało publikacji na ten
temat, więc opieraliśmy się na książkach z lat 70. Z czasem jednak nasze domowe
wędliny zaczęły wychodzić coraz lepiej.
Dziś poluję na promocje szynki, schabu, karczku czy indyka i
często kupuję wieprzowinę w cenie ok. 9 zł za kg. Następnie przygotowuję domowe
wędliny, porcjuję je, mrożę i mam zawsze pod ręką świeże dodatki do pieczywa,
sałatek czy zapiekanek. Cena takich domowych wędlin jest naprawdę niska, nawet
w porównaniu do słabej jakości sklepowych produktów, nie mówiąc już o tych z
dobrym składem.
Kiedyś kupowaliśmy półtusze w ubojni i sami je
rozbieraliśmy, ale obecnie nie jemy wieprzowiny do obiadów, chyba że w formie
grillowanego karczku lub zostawiamy ją młodzieży, gdy wyjeżdżamy.
Naprawdę warto robić domowe wędliny. Znamy ich skład, możemy
dobrać ulubione przyprawy, trwałość jest dłuższa niż sklepowych, a w składzie
nie ma konserwantów ani wzmacniaczy smaku.
Nie robię ich codziennie ani nawet raz w tygodniu. Zazwyczaj
przygotowujemy je raz, góra dwa razy w miesiącu, a latem nawet raz na 6
tygodni, bo wtedy mniej mamy ochotę na mięso.
Mam nadzieję, że przyda się Wam taki usystematyzowany spis
moich domowych wyrobów i zainspiruje Was do samodzielnego działania w tym
temacie.
Jeśli spróbujecie zrobić którąś z tych wędlin, dajcie znać w
komentarzu, jak Wam wyszło i jakie smaki najbardziej przypadły Wam do gustu!
Domowe wędliny to świetna alternatywa dla sklepowych
produktów, szczególnie jeśli szukasz wędlin bez pszenicy, wędlin bez
konserwantów czy wędlin odpowiednich dla alergików. Przygotowanie ich w domu
jest prostsze, niż się wydaje, a smak i skład są nieporównywalnie lepsze od
gotowych produktów.
Mam nadzieję, że odnalazłam wszystkie przepisy, ale upierać się nie będę.
Pasztet domowy - w foremkach i słoikach
Pieczeń z szynki z rozmarynem
Mielonka z oliwkami w szynkowarze
Domowa kiełbasa
Biała kiełbasa na Wielkanoc
Boczek z miętą
Rolada z boczku nadziewana tymiankiem i czosnkiem
Rolada ziołowa z czosnkiem
Pieczeń z indyka w ziołach
Schab z cebulą i rozmarynem z piecyka
"Szynka" z indyka peklowana i pieczona w piecyku
Klops do pieczywa z marchewką
Tani pasztet
Klops z jajkiem
Szynka peklowana pieczona w piecyku
Golonka z szynkowaru
Domowa wędlina drobiowa
Szynka w ziołach prowansalskich
Jeśli Ci się spodobało to co czytasz i masz ochotę mnie wesprzeć, to będzie mi bardzo miło gdy postawisz mi wirtualną kawę…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"