czwartek, 26 września 2024

Zapiekanka wiejska - klasyczne angielskie danie

 


Pogoda za oknem się zmienia, potrawy na talerzu też. Jesienią lubimy dania ciepłe, rozgrzewające i bardziej energetyczne. Nie mogło zatem zabraknąć zapiekanki wiejskiej na naszym stole. My uwielbiamy i chętnie ją robimy na ciepłe kolacje lub spotkania ze znajomymi. Takie danie pojawia się w każdym angielskim domu.




Składniki:

  • 700 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny/indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej/ryżowej
  • 1 szklanka wody lub rosołu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia marchewka
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 łyżki masła

 

Na patelni lub w garnku z grubym dnem obsmażamy mięso aż będzie takiej jakby chrupiące, odsączamy tłuszcz, odkładamy mięso na talerz i wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym. Wlewamy olej podgrzewamy i wrzucamy cebulę posiekaną w kostkę. Podsmażamy na złoto i dodajemy czosnek przeciśnięty lub bardzo drobno posiekany/starty. Jak poczujemy zapach czosnku przekładamy na patelnię/garnek mięso, posypujemy mąką i dokładnie całość mieszamy, dolewamy wodę lub rosół/bulion. Dodajemy marchewkę obraną i startą na grubych oczkach, sól i pieprz. Jak zacznie się gotować zmniejszamy moc podgrzewania i gotujemy około 15 minut aż marchewka będzie miękka. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty.

Ziemniaki obieramy kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie tak by ziemniaki były tak jakby trochę zbyt mocno ugotowane, rozpadały się. Odcedzamy i dodajemy masło (można dodać mleko ze śmietanką ½ szklanki), całość ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę.

Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego średnica około 23-26 cm. Układamy ziemniaki łyżką na mięsie końcem łyżki możemy uformować fale na powierzchni lub odcisnąć kratkę widelcem (to tylko dla efektu wizualnego, sposób ułożenia ziemniaków nie wpływa na smak)

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Smacznego!!


3 komentarze:

  1. Dobry przepis na jesienne danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Brakuje lyzki musztardy i sosu worcestershire 🙂. I dusimy to w bulionie wolowym az zgestnieje i marchewka miekka. Pyszne i Sycace w zimowe dni

    OdpowiedzUsuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"