poniedziałek, 2 listopada 2015

Ciastka ryżowe z wiórkami kokosowymi bez mąki pszennej




Szybki przepis na szybkie ciastka!! 

U nas to ostatnio hit! Ciasteczka kokosowe, bezglutenowe.

Przed urodzinami córki szukaliśmy z młodszym synem nowych propozycji bezpszennych, natrafiliśmy w domowych zasobach przepis na ciasteczka ryżowe – kokosowe. Pracy nie wiele, a efekt końcowy zwłaszcza dla fanów kokosu suuuper.





 Składniki:
  • 1 paczka kleiku ryżowego
  • 1 paczka masła (masło można zastąpić margaryną)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka



Wszystkie składniki zagniatamy na jednolita masę (masło musi być miękkie, bo zimne prosto z lodówki ciężko zagnieść), formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, robimy odstępy, bo kuleczki trochę rosną. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Wystawiamy blachę z pieca i zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy ciasteczka na talerz. Smacznego!!! Fajna propozycja dla osób na diecie bezpszennej, szybka, składniki dostępne w każdym spożywczaku. Nie trzeba być mistrzem kuchni by podołać ich przygotowaniu, dadzą rade nawet dzieci. Może warto właśnie dać dzieciom je do zrobienia. Ciastka są z wierzchu chrupiące, a w środku lekko wilgotne. 

7 komentarzy:

  1. Super przepis akurat mi się przyda. Ostatnio się okazało że syn powinien unikać pszennej mąki i słodyczy.Niestety zupełnie nie wiem co dawać mu do szkoły na sniadanie do tej pory były słodkie bułki.Może ma pani jakiś pomysł lub czytelniczki coś doradzą ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam ciastka owsiane, ciastka z nasion, owoce dawałam, domowy jogurt z miodem, owocami. Zawsze w domu solidne ciepłe śniadanie syn dostawał, by w szkole nie był szybko głodny. Zwyczajne kanapki też dostawał z chleba bez pszenicy. Robiłam mu do szkoły domowe nuggetsy (panierowane mielonymi płatkami kukurydzianymi). Możliwości jest sporo, mój syn lubi gotowane brokuły to i to chętnie zabierał do szkoły. Rodzynki, nasiona słonecznika na przekąskę. Dzięki wykluczeniu pszenicy przypadkiem dzieci bardzo zdrowo sie odżywiają. Bo trzeba znaleźć zamienniki. Naleśniki z mąki ryżowej posmarowane ulubionym przez dziecko nadzieniem, tez można zjadać na zimno, tylko musimy je pokroić w na mniejsze kawałki by łato je było jeść. Życzę powodzenia!!

      Usuń
  2. Zimne brokuly czy nagetsy nie wyobrazam sobie jogurt odpada bo w szkole ciepło i się skwasi te ciastka czy placki owsiane wypröbuje. Niestety moje dzieci są dość wybredne wielu rzeczy nie lubią i mimo prób nie dają się przekonać.Jest mi bardzo trudno a do tego ledwo wiążemy koniec z końcem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pytanie kleik ryżowy taki na dziale dla niemowląt >??? dobrze rozumiem ? Wiola

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam pamiętam podobne ciasteczka dzieciństwa a mam 32 lata- wydaje mi się Ze z książki Nastolatki Gotują :)Tylko tam nalezało kulkę rozpłaszczyć zrobić wgłębienie i wypełnić je marmoladą! Były pyszne
    Pozdrawiam Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie jutro rpbimy tylko chcę przetestoweć kaszko / mąkę ryżową robioną z ryżu w domu ciekawe czy wyjdą takie jak zwykle.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"