poniedziałek, 13 czerwca 2016

Jadłospis na czerwiec z XX wieku



Z mężem mieliśmy krótki urlop, niestety mąż zaczął go wypadkiem i pewne plany trzeba było modyfikować. Ale obiecaliśmy sobie – zero technologii, jak najwięcej czasu w ogrodzie i razem. Koniec urlopu i powrót do codzienności nie jest miły. Praca, codzienne wstawanie o 6.30, rodzinne śniadanie, kanapki do pracy/szkoły i w drogę, powrót, domowe sprawy itd…. W związku z powrotem do codzienności trzeba powrócić do planowania i rytmu dnia/tygodnia. 

Chcę wam pokazać kolejny jadłospis z XX wieku na czerwiec. 
Może i was zainspiruje, może znajdziecie w nim coś dla siebie.


1.
Zupa śliwkowa z makaronem
Mięso pieczone, sos cebulowy, ziemniaki, sałata ze śmietaną

2.
Zupa z pokrzyw
Pulpety w sosie koperkowym, makaron, kisiel

3. 
Kefir, ziemniaki z tłuszczem, kurczak, gotowana brukselka

4.
Barszcz biały
Mięso gotowane w sosie grzybowym, kasza, buraki zasmażane

5. 
Risotto z sosem pomidorowym, zielenina

6. 
Zupa z białej kapusty
Ziemniaki zapiekane z warzywami

7. 
Krupnik
Pizza

8. 
Zupa marchewkowa z grzankami
Ryba w sosie pomidorowym, ziemniaki

9. 
Zupa grzybowa z ziemniakami
Makaron z sosem śliwkowym

10. 
Zupa kalafiorowa
Zapiekanka z ryby, kapusta czerwona ze słoika

11. 
Barszcz czerwony czysty
Krokiety z mięsem

12. 
Zupa jarzynowa z ziemniakami
Klops w sosie musztardowym, kasza jęczmienna, sałatka z pomidorów

13. 
Zupa szczawiowa z ziemniakami
Pulpety w sosie śmietanowym, ryż, marchewka duszona

14.
Botwinka
Zapiekanka z makaronu z mięsem, budyń

15.
Zupa grzybowa z ziemniakami
Pierogi z twarogiem, kompot ze śliwek

16.
Zupa pomidorowa z makaronem
Szpinak, ziemniaki, jajko sadzone

17.
Rosół z makaronem
Zrazy duszone, ziemniaki, kalafior gotowany

18.
Zupa ziemniaczana
Strogonoff, kasza gryczana, groszek zielony z wody



Taki jadłospis stworzyli dietetycy w latach 80 ubiegłego wieku.
Ja swój jadłospis tygodniowy stworzyłam, lista zakupów zrobiona, czas zacząć kolejny tydzień. Dzięki tworzeniu jadłospisów mogę sporo zaoszczędzić czasu, a tym samym stresu. 
Może również zaangażować domowników do pomocy, bo wiem, co będzie danego dnia na obiad. Dzięki planowaniu oszczędzam również pieniądze i zdrowie naszej rodziny. Nie jemy gotowych dań ze sklepu, nie pędzimy do restauracji/baru by zjeść coś ciepłego w ciągu dnia. Więc nie obciążam niepotrzebnie domowego budżetu. Polecam zakup szybkowaru, dzięki niemu również oszczędzamy czas i pieniądze, bo możemy przygotować dania w naprawdę krótkim czasie np. gulasz wieprzowy w 20 minut. Mięso jest mięciutkie po tym czasie. Naprawdę gorąco polecam odżałować kwotę na to urządzenie, dzięki temu oszczędzamy energię, czas i co za tym idzie nie sięgamy po gotowe dania tylko korzystamy z domowego gotowania. Życzę Wam dobrego planowania, oraz smacznych rodzinnych posiłków. 

1 komentarz:

  1. Ciekawy jadłospis.
    Taka zupa z pokrzyw,to najlepsza jest na wiosnę,jak pojawiają się młode pokrzywy i ze zdrowszego środowiska zrywana.
    Ma ogromnie dużo żelaza,smakuje jak delikatniejsza zupa szczawiowa,spróbowałam na łyżeczce,ale nie mogłam się przekonać do niej,mimo,że nie daje się dużo pokrzywy do reszty składników.
    O szybkowarze zaczęłam myśleć,zwłaszcza że garnki się kończą :)
    Z pewnością są obecnie lepsze gatunkowe, niż te z przed 30 lat :)Ale droga od "zaczełam"" "myślę" "kupię" do słowa"kupiłam" jest bardzo daleka :)
    Natomiast mogę polecić maszynkę elektryczną do warzyw.
    Kupiłam w Lidlu juz w promcyjnej cenie za 79,90zł (wczesniej kosztowała 99,99zł) ale w sieci jest wybór różnych firm i w różnej cenie.Do niej podchodziłam też miesiącami.Miałam taką tarkę na ręczną korbkę, ale z biegiem lat powiedziała wreszcie dość.
    Niesamowicie ułatwi pracę w kuchni, właśnie testuję i już żałuję, że tak zwlekałam długo.
    Przygotowanie warzyw na sałatki, do zup będzie niesamowitą przyjemnośćia.Jak w reklamie to brzmi :)

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"