piątek, 29 czerwca 2018

Ekologia i oszczędzanie się lubią




Niestety obserwując nasze narodowe nawyki zastawiam się, czy ktoś liczy ile pieniędzy zwyczajnie wyrzuca do śmieci. Tak wiem, nikt nie wyrzuca ot tak gotówki do zsypu. Ale pośrednie tak właśnie się dzieje. Stojąc w sklepie do kasy widzę sporo osób, które kupują reklamówki, owszem jest cześć, która wyjmuje własne plastikowe torby lub materiałowe. Ja mam zawsze w torebce dwie składane zakupione akurat w Ikei torby, które zajmują mało miejsca, a jednocześnie są niesamowicie pojemne. Nie przeczę jest trochę zabawy z ich składaniem, ale można dość do wprawy i nie sprawia to żadnego problemu. Zastanawialiście się ile wydajecie miesięcznie na takie torebki plastikowe, a jak często je ot tak wyrzucacie i kupujecie kolejne? Ja kupując warzywa mam zwyczaj zabierać swoje opakowania np. woreczki uszyte ze starych firanek.  Jak kupuje w markecie to potem ponownie używam tej torebki a jeśli jest zupełnie nie przydatna to segreguję do plastików i ma ona szanse na ponowne „życie”. Ogólnie chyba nie jesteśmy zbyt proekologicznym narodem. Ja najpierw nauczyłam się segregować śmieci z powodów ekonomicznych, zmniejszyliśmy pojemnik na śmieci mieszane, a resztę segregowaliśmy i wywoziliśmy do pojemników przy okazji odwożenia dzieci do szkoły. Płaciliśmy mniej za wywóz śmieci, a przy tym uczyliśmy się ekologii. Teraz z racji ryczałtu od osoby za wywóz śmieci nie mogę zmniejszyć pojemnika a dodatkowo mam naprawdę dużo, bo ilość osób w domu to nam zapewnia, nadal skrupulatnie segregujemy śmieci, kubeczek po śmietanie wylizuje z pasja pies, więc go nawet nie muszę przepłukać, zatem nie zużywam wody. Odpady bio używamy do produkcji kompostu, który wykorzystujemy do nawożenia roślin w ogrodzie, gdy mamy nadmiar oddajemy sortowany.
Kolejna sprawa to wyrzucanie jedzenia, to ogromny problem, nie mamy chęci liczyć, przerabiać, mrozić, analizować, robić przetworów, łatwiej wyrzucić. A tak wiele można zrobić z resztek. Teraz gotuję dla mniejszej liczby domowników, dzieci młodsze wyjechały na obóz sportowy, trudno jest mi przystosować garnek, ale co robię – nadmiar zupy pasteryzuję w słoiku i odstawiam na potem w lodówce, kapustę gotowaną zamroziłam, z makaronu zrobiłam zapiekankę, z ryżu sałatkę dokładając resztki pieczonego mięsa i warzyw. Gotowane ziemniaki wykorzystałam na placki, zaś niedokończony sok pomidorowy za pasteryzowałam i wykorzystam do sosu, z resztek kaszy gryczanej zrobiłam ciasto. Produkty otwarte przechowuję w lodówce w szklanych naczyniach, świetnie nadają się słoiki po gotowych produktach zakupionych w sklepie lub szklane pojemniki na żywność. U nas w domu nie wyrzuca się zupełni nic z żywności, nadmiar chleba wykorzystuję do zapiekanek, grzanek, panierek. Naprawdę wszystko można przetworzyć i wykorzystać. Z moich obserwacji wynika, że najwięcej tracimy naszych pieniędzy właśnie przez wyrzucanie żywności. Żywność jest łatwo dostępna (nie dyskutuję o jej, jakości), więc nie ma dla nas wysokiej wartości. Może warto zacząć przeliczać porcje na osobę i uczyć się robić zakupy na nowo, a każdy nadmiar przerobić lub zakonserwować. Owoce świetnie nadają się na kompot, do ciasta lub można je przesmażyć i mieć czym posmarować naleśniki. U nas w domu dużo produktów mrozimy lub pasteryzujemy np. nadmiar sosu można pasteryzować, a potem mamy szybkie danie. Większość pieczyw świetnie znosi mrożenie, ba nawet ciasta dobrze znoszą mrożenie. Wędliny, bigos, kapusta, fasola po bretońsku, rosół wszystko można zamrozić. Wystarczy kontrolować produkty w lodówce i chodzić na zakupy z wcześniej przygotowana lista, bo dzięki temu mamy kontrole nad produktami żywnościowymi. Planowanie jadłospisów też chroni nas przed marnowaniem jedzenia. A jak połączymy te wszystkie elementy to może nas efekt zaskoczyć, gdy przestaniemy wyrzucać żywność ile zaoszczędzamy.
Tak mnie naszło dziś ekologicznie na dręczenie Waszego sumienia :) 




6 komentarzy:

  1. Mnie gryzą obierki ;) śwince albo kompostem bym wykorzystała. I denerwują warzywne zakupy w marketach. Wszystko musi być w torebusi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W markecie nie chcą tarować wagi, na ryneczku już nauczyłam sprzedawców, by mi tarowali wagę do mojego opakowania. Oni w sumie sie nawet cieszą, bo nie używają swoich torebek. Ja na szczęście obierki kompostuję, gdzieś widziałam przepisy na chipsy z obierek ;)

      Usuń
  2. Witaj. Ja właśnie zmarnowaniem żywności mam największy problem. Trochę z niewiedzy co z tym jedzeniem dalej poczpoć, jak je przerobić , a trochę też z lenistwa. Aż wstyd się przyznać ile wyrzucam....

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj. Ja właśnie zmarnowaniem żywności mam największy problem. Trochę z niewiedzy co z tym jedzeniem dalej poczpoć, jak je przerobić , a trochę też z lenistwa. Aż wstyd się przyznać ile wyrzucam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety jest to pośrednie wyrzucanie swoich pieniędzy, w necie można znaleźć kalkulatory żywności, ile na osobę czego, może warto zacząć od takiej pomocy.

      Usuń
  4. Oczywiście że tak. Na ekologicznym życiu można przecież sporo zaoszczędzić, tylko trzeba mieć na to odpowiednie patenty
    Getbucks

    OdpowiedzUsuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"