czwartek, 5 września 2019

Domowe "mleko" migdałowe




Od dawna nie pijam, nie używam w kuchni mleka krowiego, staram się jak mogę zastępować je napojami roślinnymi, sokami itd. Ale niestety roślinne substytuty mleka dostępne w handlu są drogie, często pełne zbędnych dodatków, czasem sporej ilości chemii. Najprostszym wyjściem dla takiej sytuacji jest własna, domowa produkcja. Robiłam już mleko ryzowe, owsiane, kokosowe obecnie robię migdałowe, chce podejść do robienia mleka jaglanego, słonecznikowego i sezamowego. Ostatnio znalazłam w necie ciekawe pomysły na wykorzystanie wytłoczyn z migdałów, przypomniało mi się, że nie pisałam jeszcze o mleku migdałowym. Migdały można zakupić w cenie 30-40 zł za kg, zależy gdzie je kupujemy, ja kupuje hurtowo kg opakowania. Płace cenę 33 zł za kg, do wyprodukowania litra mleka potrzebuję 150 g, zatem koszt mojego litra mleka migdałowego wynosi około 5 zł. Jest to produkt pozbawiony dodatków, konserwantów i wypełniaczy. Tego typu mleko w sklepie kosztuje około 12-15 zł, nie jest to mleko mieszane z innym roślinnym, ale tylko migdałowe. Wydaje mi się, że jest to dobra opcja. Ja używam mleko migdałowe wymiennie z kokosowym, te najbardziej nam smakują i wydają się uniwersalne. Do koktajli nie używam żadnego, zalewam tylko płatki owsiane wrzątkiem i wrzucam do blendera, jak do tego używam mrożonych owoców to nie studzę tylko dokładam nierozmrożone owoce, nasiona i np. rodzynki i mam gotowy koktajl.




Na litr mleka migdałowego potrzebujemy:
  • 150 g migdałów
  • 3 suszone daktyle (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1 litr wody

Moczymy najlepiej na noc migdały razem z daktylami, na drugi dzień odcedzamy migdały i wrzucamy do blendera, dodajemy szczyptę soli, wlewamy wodę i blnedujemy około 2 minut. Następnie na sitko nakładamy bawełnianą ściereczkę i przecedzamy wszystko z blendera, odstawiamy na 20 minut i wyciskamy ściereczkę. Uzyskujemy litr mleka migdałowego.

Wytłoczyny pozostałe po produkcji mleka można ususzyć i wykorzystać, jako mąkę migdałowa, dołożyć do kotletów roślinnych lub mięsnych, stosować po wysuszeniu, jako panierkę, upiec ciastka, dołożyć do pasztetu zamiast bułki. Zastosowań jest wiele.

Wiem, że mleko migdałowe nie jest mlekiem, bo mleko jest tylko odzwierzęce, ale z racji, że u nas w domu pełni role mleka, to wszystkie napoje roślinne nazywamy mlekiem. 


Wartości odżywcze migdałów (w 100 g) - surowych orzechów/blanszowanych

Wartość energetyczna - 579/590 kalorii
Białko ogółem - 21,15/21,40 g
Tłuszcz - 49,93/52,52 g
Węglowodany - 21,55 g (w tym cukry proste 4,35 g)/ 18,67 g (w tym cukry proste 4,63 g)
Błonnik - 12,5/9,9 g

Witaminy
Tiamina – 0,205/0,191 mg
Ryboflawina – 1,138/0,711 mg
Niacyna - 3,618/3,500 mg
Witamina B6 - 0,137/0,115 mg
Kwas foliowy -  44/49 µg
Witamina E – 25,63/23,75 mg
Witamina A - 2/7 IU

Minerały
Wapń – 269/236 mg
Żelazo - 3,71/3,28 mg
Magnez - 270/268 mg
Fosfor - 481/481 mg
Potas - 733/659 mg
Sód – 1/19 mg
Cynk - 3,12/2,97 mg


Źródło danych: USDA National Nutrient Database

3 komentarze:

  1. Potem dolewamy nowej wody czy tej z płukania migdałów?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj!Mam obecnie ponad 50000 kredytu na 8 lat.Do tego musiałam zmienić pracę.Powiedz mi jak sobie radzić kiedy teraz wszystko drozeje.Jak Tobie udało się spłacić Twe zobowiązania?Jest nas dwoje dorosłych często się mijamy i trudno nam gotować mąż pracuje po 13 godzin a ja na zmiany,do tego dopiero raczkuje na działce. Plonów z niej było mało po poprzednich właścicielach bo ziemia słaba, piaszczysta ja pomału staram się ja użyźniać,ale to potrwa.Co możesz mi doradzić? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"