piątek, 10 lutego 2017

Ryba z warzywami w sosie pomidorowym




Moja rodzina uwielbia ryby, ale dla naszej piątki to najlepiej nic poniżej kg masy rybnej nie powinno pojawić się na stole. Niestety ryba jest obecnie dość droga, więc trzeba zrobić małe oszustwo by tej ryby wydawało się pozornie dużo. Wiele osób nazywa to danie Ryba po grecku, ja nazywam zwyczajnie Ryba z warzywami. Rodzina bardzo lubi ją podana z gotowanym ryżem.





Składniki:
½ kg ryby (dowolnej, ja użyłam mintaja)
Włoszczyzna (bez kapusty)
3 cebule
2 czubate łyżki koncentratu
2 szklanki wody
Sól
Ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy 1 sztuka
Papryka ostra ¼ łyżeczki
Tłuszcz do smażenia (ja robię na smalcu, już wiele razy wspominała, że nic nie smażę na oleju, oleje używam w kuchni tylko na zimno)
Mąka do panierowania ryby (ja używam kukurydzianej, może być ryżowa i pszenna)

Całą włoszczyznę obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę siekam w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i duszę przez chwilkę cebulę, aż będzie szklista, (czyli taka jak by przezroczysta).  Wrzucam na patelnię włoszczyznę i podlewam wodą, lekko solę, dokładam ziele, liść i przykrywam. Dusze tak warzywa przez około 20 minut. W tym czasie smażę rybę - (przy rozmrażaniu lekko sole każdy kawałek), następnie panieruję w mące i układam na mocno rozgrzanym tłuszczu, smażę na jasny złoty kolor. Do warzyw dodaję koncentrat rozrobiony w ½ szklanki wody, doprawiam do smaku papryką i ewentualnie dosalam. Jeszcze przez około 5 minut gotuje całość, ewentualnie dolewam więcej wody, by był widoczny sos pomiędzy warzywami, do ryżu się przyda więcej wilgoci.

W naczynia żaroodpornym układam warstwę warzyw i ryby, na to warzywa, ryba i na wierzch warzywa. Dogotowując ryż w ciepłym piecyku podduszam jeszcze całe danie rybne. Po prostu wkładam razem z ryżem do piecyka. Oczywiście danie to można podać z pieczywem, ziemniakami, ale u nas najbardziej jest lubiane z ryżem.

1 komentarz:

  1. Brzmi pysznie :)
    W takim wydaniu na ciepło ryby nie jadłam.
    Częściej są bitki (każde mięso, co się ubije) w warzywach (marchew, troszkę pietruszki i odrobina seleru)
    Czy z ziemniakami, czy z ryżem podane.W wesji wegańsko/wegetariańskiej będzie to albo sojowy kotlet ala schabowy, lub kawałek selera.Ugotowany podsmażony seler i dodaję do warzyw.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"