poniedziałek, 20 lutego 2017

Domowe mleko kokosowe




Dziś chce zrobić pampuchy/kluski na parze, parowce/pyzy drożdżowe nie wiem, pod jaką nazwą znacie, więc pisze nazwy, które przyszły mi do głowy. Robię dwa rodzaje klusek na parze, jedne na mące orkiszowej, drugie bezglutenowe na mące M&S i kaszy jaglanej. Przygotowałam sobie mleko roślinne i kasze jaglaną dzień wcześniej, by po południu zająć się tylko kluskami, które podam z sosem jagodowym (znalazłam jeszcze słoiczek z lata w spiżarce).

Obydwa rodzaje robię na mleku kokosowym, obecnie nie używam mleka słodkiego w domy, chyba, że do zrobienia jogurtów. Kupując mleko kokosowe wydałabym dość spora kwotę, do tego są tam różne dodatki, które nie zawsze mi przypadają do gustu. Robiąc mleko kokosowe w domu, wydaję niewiele, znam skład i mogę dostosować go do potrzeb i smaków domowników.



Na zdjęciu jest moja wczorajsza produkcja: mleko kokosowe i owsiane. Czasem robię jeszcze ryżowe i bardzo rzadko sojowe.  

Mleko kokosowe robię podobnie jak owsiane. Kupując wiórki na mleko kokosowe zwracam uwagę by nie zawierały w składzie siarki. Jeśli zakupię wiórki nawet w cenie 15 zł za kg, koszt litra mleka kokosowego wyniesie około 2 zł, więc cena nie jest wysoka. 

Przepis na domowe mleko kokosowe:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • 4 szklanki wody przegotowanej


Zalewam wiórki na noc dwiema szklankami przegotowywanej, gorącej wody (można to samo zrobić rano przed wyjściem do pracy), potem blenderuję całość i przelewam przez gęste sito, a potem przez gazę, dolewam 2 szklanki przegotowanej wody i gotowe, mam mleko kokosowe, które świetnie zastępuje mleko krowie. Właściwie nie powinnam nazywać płynu kokosowego mlekiem, ale raczej napojem kokosowym, jakoś tak się ogólnie przyjęła nazwa mleko i z rozpędu jej używam.  


2 komentarze:

  1. O, kolejny ciekawy pomysl, dziekuje.
    Pytanie: dlaczego trzeba tak dokladnie przecedzic ten mix? Czy 'pozostalosc' jakos wykorzystujesz czy sa to 'smieci' i nalezy je wyrzucic?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko owsiane będzie zbyt gęste bez przelania przez sito. Co do pozostałości po robieniu mleka ja używam do zagęszczenia kotletów np. owsianką, wiórków do ciastek lub suszę i mielę na mąkę do wypieków. Owsianką zagęszczam zupy, sosy, dokładam do pasztetów. Staram się nie wyrzucać resztek z przyrządzenia mleka.

      Usuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"