poniedziałek, 12 września 2016

Kuchnia Słowiańska - boczek z miętą



Ostatnio zaciekawiła mnie kuchnia wczesnośredniowieczna, jak dla mnie to ciekawy odwrót od żywności przetworzonej. Kuchnia Słowian wbrew pozorom jest pełna aromatu i bardzo urozmaicona, a do tego nieskomplikowana i niedroga. Dziś chcę Wam pokazać boczek pieczony z miętą, bardzo się obawiałam dołożyć do boczku miętę, ale efekt końcowy bardzo miło nas zaskoczył.  W przepisie proponują piec boczek nad ogniskiem i pewnie spróbuję i tej wersji, ale zaczęłam od piekarnika, choć zapewne boczek pieczony nad ogniskiem będzie miał więcej aromatu i smakować będzie zupełnie inaczej.




Przepis:
  • kilogram boczku surowego
  • szczypta ziaren kolendry
  • kilka ziaren jałowca
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek mięty (ja nie miałam pod ręka świeżej, więc użyłam suszonej z własnego ogrodu)






Kroimy boczek na dwie po ½ kg części. Ubijamy/ucieramy/rozmiażdżamy (nie wiem jak to nazwać) kolendrę z jałowcem i mieszamy z solą (ja dałam 1 łyżeczkę, ale to kwestia upodobań). Czosnek pokroiłam w cienkie słupki, następnie robić nożem otwory w boczku wkładałam w nie na przemian czosnek i ziarna jałowca, całość natarłam roztartymi przyprawami i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym na suszonej mięcia, a odrobinę posypałam na wierzch boczku. Piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zostawiłam boczek w gorącym, ale już wyłączonym piecyku na 10 minut, następnie wyjęłam i wyłożyłam na talerz, a wytopiony tłuszcz zlałam do kamionki i użyłam na drugi dzień do usmażenia jajecznicy na niedzielne śniadanie. Boczek w wersji ze świeżą mięta przygotowujemy dokładnie tak jak z suszoną tylko miętą owijamy boczek i obwiązujemy bawełnianym sznurkiem lub nitką, jeśli chcemy piec nad ogniskiem to zalecam sznurek. 

 Smakuje wybornie, zwłaszcza na domowym, żytnim chlebie na zakwasie. Polecam!!


1 komentarz:

  1. O jejciu. Jakie pyszności. A ja akurat glodna jestem...ehh. A blog super. Przeczytałam stronę " o mnie" i jus mi się podoba. Bede zaglądać, dodaje do ulubionych. Pozdrawiam Karolina

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"