Ja jako jedyny obecnie domownik pozostaje na
diecie prawie bezglutenowej, łatwiej mi radzić sobie z moimi alergiami, testuje
wypieki używając mąk jednoskładnikowych i robiąc własne mieszanki. Nie lubię
gotowych miksów, rzadko, a nawet ostatnio wcale z nich nie korzystam. Automat
do chleba świetnie się nadaje do takich wypieków, aczkolwiek słodkie ciasta
piekę w piecyku głównie. Robię sobie też zapas ciasteczek, tak do podjadania,
gdy domownicy zajadają się drożdżówką z kruszonką.
Mój ostatni wypiek w automacie chleb codzienny.
Składniki:
- 500 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 150 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki z tapioki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki/miarki z automatu drożdży suszonych
- 3 łyżki nasion – siemię, słonecznik, dynia, sezam (opcjonalnie)
Wkładam składniki do automatu w takiej kolejności jak są
zapisane. Włączam program na chleb bezglutenowy podstawowy i koniec, wyjmuję
smaczny, elastyczny bochenek chleba, kromki się nie rozpadają, chleb zachowuje świeżość
przez 3 dni. Zdrowy, łatwy chlebek, bardzo mi smakuje. Córka raz się pomyliła i
zjadła z niego kanapki, nawet nie zwróciła uwagi, że to chleb bezglutenowy.
Bardzo dziękuję za przepis i za to, że dla nas piszesz.
OdpowiedzUsuńDzięki Wam - czytelnikom chce się pisać :)
UsuńWitam, piekłam chlebek z tego przepisu w automacie i niestety nie wyszedł.Pieknie wyrosl a potem oklapł i zrobił się wulkan.z zewnątrz jest pięknie wypieczony i chrupiący a w środku widoczne są pęcherzyki ale jest gumowaty,czy ma ktoś pomysł dlaczego tak się stało?? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy mi się coś takiego nie wydarzyło. Czasem mnie wyrósł, ale to jest kwestia tego, że zmieniałam drożdże i użyłam innego producenta. Trzeba piec na programie dla pieczywa bezglutenowego.
Usuń