Dziś na prośbę znajomej klasyka naszych stołów, sałatka
jarzynowa taka zwyczajna no może z moja malutką przeróbką z powodu silnej alergii
na jabłka.
Składniki na spora miskę, bo u nas znika w chwilę.
- 6 jajek gotowanych na twardo
- 1-2 ziemniaki
- puszka zielonego groszku (ja używam mrożonego, więc odmierzam podobna ilość do gotowania)
- puszka kukurydzy konserwowej (u mnie podobnie jak z groszkiem)
- cała włoszczyzna
- duża papryka czerwona
- 4 ogórki kiszone
- pieprz, sól
- majonez, (gdy chcemy go dodać mniej dokładamy oliwę by nadać wilgotności sałatce, a potem troszkę majonezu do smaku)
Gotujemy całą włoszczyznę wraz z ziemniakami w skórce oprócz
pora. Obieramy jajka ze skorupek, odsączamy
groszek i kukurydze, jeśli używamy mrożonych to gotujemy osobno, najpierw
polecam przepłukać a potem wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Myjemy i pozbawiamy
gniazda nasiennego paprykę, obieramy ugotowane warzywa korzenne. Wszystkie
składniki siekamy w dogodną dla nas kostkę – marchew, pietruszkę, seler,
ziemniaki, jajka, pora, paprykę, ogórki kiszone. Dokładamy kukurydze i groszek,
dolewamy oliwę (jeśli chcemy zmniejszyć ilość majonezu, ja używam oliwy, ale jeśli chcecie może być każdy ulubiony
olej) dokładamy majonez i przyprawiamy do smaku, całość mieszamy i sprawdzamy
smak, odstawiamy do lodówki, najlepsza jest po około 2 godzinach, jak wszystkie
składniki przejdą smakiem.
Klasyczna sałatka, od lat u mnie pojawia się na stole.
OdpowiedzUsuńKiedyś składniki były takie: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula surowa, ogórek kiszony, jajko, majonez (w odpowiednich ilościach składniki) Taka, domowa, którą się zajadałam od dziecka. :)
Zmieniły się smaki, z czasem odrzuciłam jajka, później cebulę (bo nie mogą, bo nie lubią), dołożyłam kukurydzę. Do jednej części majonez ze sklepu, pół na pół, łagodniejszy i kielecki, do drugiej wegański robię. ( chociaż czasem tylko jest wegański majonez)
Ponieważ mam teściową u siebie, to dołożę jajka do Jej porcji, bez kukurydzy.
Wykorzystując jarzyny z rosołu, bywa bardziej okrojona ze składników, daję to co aktualnie mam.
Moja teściowa dodawała jeszcze musztardę.
Jak widać sałatka ma różne dodatki. :)
Oszczędnie Ty dodajesz paprykę. W tej wersji jarzynowej nie jadłam.
Do sałatki z pora dodaję jabłko, kukurydzę za jajko, groszek zielony i czasem właśnie paprykę czerwona, czy konserwowa,czy świeżą, pieczarki też dodaję konserwowe. Ale to też zależy ,kto sałatkę będzie miał jeść :) Wówczas , zmieniam, odrzucam, dodaję:)
Zawsze można sobie pododawać co kto lubi. Ważne aby Nam smakowała :)