wtorek, 2 czerwca 2015

Propozycje kolacji z XX w.




Dziś pokażę Wam propozycje kolacyjne z książki „ Śniadania i kolacje na cztery pory roku”. Ja uwielbiam wchodzić w ten klimat lat 70-80 propozycje są zazwyczaj proste, nie zawsze zdrowe np. parówki obecnie to paczka chemii w foliowej osłonce, ale pewnie te parówki kiedyś były trochę inne, może dopakowane tekturą, ale związków chemicznych domyślam się, że miały mniej. W książce są również propozycje śniadaniowe, ale dziś chcę pokazać Wam kolacje, bo można je wykorzystać na posiłek obiadowo-kolacyjny po powrocie z pracy.

   Babka ziemniaczana z wędliną, surówka z czerwonej kapusty, herbata

       Parówki z serem, sos musztardowy, surówka z porów, kasza gryczana, herbata

    Ryba z pomidorami, fasola szparagowa, pieczywo, herbata

       Krokiety z ryby, sos grzybowa, pieczywo razowe, herbata

       Gołąbki z sera i kapusty, pieczywo, herbata

       Zapiekanka z makaronu i sera, surówka z rzodkwi, herbata

       Kotlety z sera i ryżu, zielenina, pieczywo razowe, herbata

       Pierogi z owocami, kefir

      Placki gryczane z jajkiem, surówka z porów, kefir

     Makaron z owocami, kefir

     Naleśniki na drożdżach, kefir

     Placki ziemniaczane z jabłkami, herbata

     Zapiekanka z ziemniaków i jaj, sałata, kefir

    Bliny gryczane, zielenina, mleko kwaszone

     Kalafior podsmażany na maśle z ziemniaczkami, kefir


Kilka propozycji kolacyjnych jest ich tam oczywiście dużo, dużo więcej, wybrałam po kilka z każdego zakresu – mięsny, rybny, mączny i warzywny. Może się komuś przyda jakiś pomysł.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"