wtorek, 12 kwietnia 2016

Powrót do XX wieku - jadłospis obiadowy na dwa tygodnie



Propozycje obiadowe z 1979 roku. Może warto wrócić do tego, co gotowano w XX wieku, wtedy używano mniej gotowych przypraw, dań. Większość potraw robiono od podstaw w domu. Chcę Wam pokazać jak układano jadłospisy, kierując się wytycznymi dla ówczesnego statystycznego obywatela.



I.                    Pyzy z mięsem, surówka z kapusty czerwonej, kompot
II.                 Zupa pomidorowa z mięsem i kluskami, budyń z sokiem
III.             Grochówka z wędzonką i ziemniakami, naleśniki z jabłkami
IV.              Żurek z ziemniakami, kotleciki z jajek, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchwi, chrzanu i jabłek
V.                Ryba smażona, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty i marchwi, kompot
VI.             Zupa z porów, wątróbka smażona, ziemniaki, marynowana papryka, napój z mrożonych owoców
VII.           Rosół z kluskami, szynka pieczona, ziemniaki, sos pieczeniowy, ogórek kiszony, truskawki (mrożone) ze śmietaną
VIII.       Barszcz czerwony z grubą fasolą „Jaś”, jajka sadzone, ziemniaki z koperkiem, szpinak, kompot
IX.             Klopsiki rybne w sosie, ziemniaki, surówka z marchwi, woda z sokiem
X.                Zupa krem z zielonego groszku, leniwe, sałatka z mrożonych owoców
XI.             Naleśniki z nadzieniem pasztetowym (pasztetówka wymieszana z podduszoną cebulą i doprawiona pieprzem), surówka z kapusty kiszonej, napój z mrożonych owoców
XII.           Risotto z kiełbasą i zielonym groszkiem, surówka z kapusty lub gotowane warzywa
XIII.       Krupnik z ziemniakami, knedle z mrożonymi śliwkami, kompot
XIV.        Kotlety z ryby, marchewka z groszkiem, ziemniaki, zapiekane jabłka


Jak dla mnie wiele propozycji jest godnych przejęcia do własnego jadłospisu, nie są to dania drogie ani zbyt pracochłonne. Myślę, że warto je przejąć i wybrać odpowiednie dla swojej rodziny. Jest tu w sumie gotowy jadłospis na dwa tygodnie. 

5 komentarzy:

  1. Mam taką książkę starą z przepisami na dania i inne porady dotyczące prowadzenia gospodarstwa domowego.Chociaż książka nie ma okładek jest wartościową lekturą.A co do jadłospisu jest prosty z składników tanich i dostępnych.Staram się gotować codziennie od podstaw,nie korzystając z gotowców daje mi to pewność co do jakości dań.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zdecydowanie na TAK! Tanio, prosto i zapewne smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dania jak z Kuchni Polskiej (kiedyś miałam i stale używałam!). Nie mam nic przeciwko takim daniom, często do nich wracam, bo mój mężczyzna lubi sobie tak konkretnie pojeść, a i przy okazji ja też coś skubnę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie dopasowany rysunek szklanki i dzbanka do jadłospisu .Czysty PRL.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaglądam do Pani bloga od prawie 3 lat, porady jakie Pani podaje są wartościowe, wiele wykorzystałam już w swojej kuchni i nie tylko. Bardzo dziękuję, że Pani tutaj jest..
    Co do jadłospisu jest on jak najbardziej na czasie, chętnie skorzystam. Jest prosto, zdrowo, smacznie. Staram się przygotowywać posiłki od "zera", dzięki temu mam świadomość tego co jest w środku
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"