środa, 25 stycznia 2017

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą bez mąki pszennej




Sezon zimowy w pełni, organizmy nasze potrzebują energii, ale nie musi to być koniecznie mięso. Wpadłam, więc na pomysł placków ziemniaczanych, ale trochę inaczej zrobionych. Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. Mam własną kiszoną kapustę bez konserwantów, więc czemu nie.



Składniki na porcje dla 4-5 osób

10 średnich ziemniaków
300 g kapusty kiszonej
2 średnie cebule
4 jajka
14 łyżek czubatych płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki soli
Tłuszcz do smażenia (ja smażę na smalcu)
Dowolny sos do polania – czosnkowy, pomidorowy lub keczup, pieczarkowy (ja wybrałam czosnkowy na jogurcie i keczup)


Obieramy i ścieramy ziemniaki oraz cebulę, kapustę odciskamy i drobno siekamy, mieszamy wszystkie składniki razem, (jeśli mamy melakser najlepiej to zrobić za jego pomocą, ale kapustę wrzucamy na końcu i mieszamy ręcznie (chyba, że chcemy ukryć nitki kapusty w placach to mielimy wszystko)). Smażymy placki z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło polewając wybranym sosem na talerzu. Całej rodzinie bardzo smakowała nowa wersja placków ziemniaczanych. Na pewno jest to zdrowe i pożywne danie. Można również zapiec całość w foremce w piecyku przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, podawać krojąc na kawałki i polewać sosem. Będzie to na pewno bardziej dietetyczna wersja. Jeśli chcemy by zapiekane w piecyku danie wyszło bardziej delikatne, możemy ubić pianę z białek z solą i wymieszać z masą, następnie zapiec. Naprawdę szczerze polecam, tanie, sycące danie na zimową kolację lub obiad. 

1 komentarz:

  1. Fantastyczny pomysł! Dziękuję za ten wpis :-) Przygotuję takie placki swojej rodzinie.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"