środa, 27 grudnia 2017

Domowa chałwa




Każdy lubi sobie w święta dogadzać. My również to lubimy, ale chcemy wiedzieć, co jemy, więc te przysmaki sami produkujemy. Jednym z naszych przysmaków świątecznych była domowa chałwa. Uwielbiamy ja, jest pyszna i zdrowa.




Potrzebujemy:

  • 200 g sezamu
  • 4 łyżki miodu
  • Opcjonalnie – orzechy, migdały (my nie używamy), można dodać kakao lub pół na pół zrobić. Część chałwy z kakao, a cześć np. z wanilią.




Podprażam na suchej patelni chwilkę sezam, trzeba uważać by nie przypalić go, bo zrobi się gorzki. Studzimy sezam, a następnie mielimy w blenderze/melakserze razem z miodem i ewentualnie kakao lub wanilią na gładką masę. Następnie przekładamy masę do miseczki i możemy dodać orzechy lub migdały, wyrównujemy powierzchnię i odkładamy do lodówki, po około godzinie mamy gotową domową chałwę.  Jest tańsza, ma dużą zawartość sezamu, nie ma dodatków chemicznych, słodkość możemy dobrać sami według uznania. Sezam ma dużą zawartość wapnia, polecam na diecie bez mlecznej. 

2 komentarze:

  1. Musi być pycha :) I jakie ładne wizualnie :)
    U mnie miód nie przejdzie, syrop klonowy w zastępstwie.
    A z sezamu tahini, czyli domową pastę z sezamu spróbuj zrobić Kochana, jak masz dobry sprzęt.
    Dużo taniej wychodzi i jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pastę z sezamu do humusu robię, choć nie za często bo niestety synek ma niewielką alergię na sezam, na szczęście chałwy po prostu nielubi.

      Usuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"