Jak co roku podam i w tym nasz świąteczny jadłospis,
przypomnę, że u nas wszystkie wypieki, wędliny, dania powstają od podstaw w
domu, w przygotowaniach uczestniczy cała rodzina. Niektóre dania przygotowujemy
dużo wcześniej i pasteryzujemy lub mrozimy. Mięso kupujemy w ubojni, warzywa
mamy głównie z własnej uprawy, przetwory również domowe. Dania nasze nie
zawierają mąki pszennej w większości są bezglutenowe. Kapusta jest przez nas
kiszona, a grzyby zbierane samodzielnie.
Wieczerza:
Zupa grzybowa z makaronem kukurydzianym
Karp smażony w mące kukurydzianej
Śledzie smażone w cieście naleśnikowym z mąki jaglanej
Pieczarki w cieśnie naleśnikowym tym, co śledzie
Pierogi w dwóch wersjach (orkiszowe i gryczane) z kapustą i grzybami
Kutia w wersji z kaszy jaglanej
Fasolka gotowana na gęsto
Kapusta z grochem
Pieczywo żytnie i gryczane
Kompot z suszu
Zimne dania na święta:
Sałatka jarzynowa
Śledzie – w oliwie i na ostro w pomidorach
Ćwikła i chrzan
Schab pieczony ze śliwką
Baleron
Szynka
Ciasta:
Piernik żytni w polewie czekoladowej
Pleśniak z makiem (w tym roku po raz pierwszy robię zamiast
makowca)
Pierwszy dzień świąt - obiad:
Grzybowa z makaronem
Schab smażony w panierce
Bigos
Ziemniaki
Drugi dzień świąt - obiad:
Rosół z makaronem
Golonka peklowana i pieczona
Ziemniaki pieczone
Dodatki świąteczne:
Owoce
Wino domowe porzeczkowe i z aronii
Nalewka z aronii i malin – domowe wyroby
Sok domowy z aronii i porzeczek
Lubimy podjeść w święta, staramy się nie wydać fortuny,
przygotować tyle jedzenia ile zjemy lub możemy je przechować.
OdpowiedzUsuńTyle dobroci nie robiłam, kupiłam co prawda składniki jednak nie da się przejeść, sałatki się na siłę dojada, już ich zamrażę.
Ale i tak stwierdziłam, że jak dożyję :) kolejnych świąt BN, to jeszcze zmniejszę ilość dań i ich wielkość.
Ograniczenia dietetyczne, też tu są istotne.
U mnie w ubojni świnka za 8,90. Sama dzielisz? Jak sobie poradzić ze 100 kg?
OdpowiedzUsuń