środa, 30 stycznia 2013

Chleb który zapachem wypełnia cały dom.

Teraz pora na chleb, nie wszyscy kochają białe pszenne bułki, niektórzy wolą chleb pszenno-żytni. 

Ten chleb również wychodzi każdemu, wiem co mówię, przepis przechodzi z rąk do rąk i różnie "wypiekacze" się zdarzali. No ale ja tu pitu, pitu, a czas na przepis. 

Chleb domowy pszenno - żytni


500 g mąki pszennej typu 650 lub razowej typu 1850

500 g mąki żytniej najlepiej typu 720
700 ml letniej wody
50 g drożdży świeżych
1 łyżka miodu (można zastąpić jedną łyżką cukru)
4 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
Opcjonalnie słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane (jeśli robimy chleb na mące typu 650)

Rozrabiamy drożdże z wodą i miodem/cukrem, dodajemy mąkę pszenną, mieszamy dokładnie (można mikserem), odstawiamy na 1 godzinę. W międzyczasie przygotowujemy dwie foremki keksówki - wysmarować dokładnie olejem trzeba.  Po godzinie dokładamy mąkę żytnią, sól, olej i wyrabiamy ręką lub robotem z hakiem (nie posiadam) dokładnie cały chleb. Dzielimy ciasto na dwie foremki i dłonią zamoczoną w wodzie wygładzamy bochenki. Ostawiamy na około 50 min. Piecyk nagrzewamy do temperatury 220 stopni i pieczemy około 35-40 min obydwa bochenki na raz. Obecnie u mnie w chlebaku jest taki chlebek, upiekłam go dwa dni temu, nadal jest świeży. Powodzenia!!!


3 komentarze:

  1. Witaj Doruś na blogu i już wiem co będę piekła następnym razem bo dziś jest na warsztacie orkiszowy chlebek..Super Piszesz i bardzo się cieszę że na stare lata jeszcze się nauczę coś od Młodej i Gniewnej.. HiHi Buziaki i Trzym tak dalej !!K.M..ma..

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekarnik gora dol czy tylko dol? Czy mąka żytnia 2000 moźe być? I jaki poziom piekarnika i ewentualnie wielkość foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę i na dwie grzałki góra i dół, foremki keksówki, mąka razowa może być, chleb wyjdzie mniej puszysty, ale za to zdrowszy. Poziom w piekarniku zależy od piekarnika, u mnie przypieka górą, więc piekę na najniższym poziomie.

      Usuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"