Na początek przepis na bułki, które wychodzą każdemu.
Przepis jest na około 13-14 bułek
700 g mąki pszennej 650 (czasem mieszam z razową)
420 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
20 g margaryny (w wersji luksusowej masła)
40 g drożdży
Do miski odmierzamy mąkę, margarynę, sól. Do mniejszej miski cukier, drożdże i około 10 łyżek wody. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, margarynę rozcieramy palcami z mąką i solę, następnie wlewamy drożdże i pozostałą wodę do mąki, zagniatamy przez chwilę ciasto i odstawiamy owijając miskę folią spożywczą na 1,5 do 2 godzi w dość ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto wyrośnie i lepimy z ciasta bułeczki, najlepiej smarując dłonie olejem. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy na 30 minut, w międzyczasie nagrzewamy piecyk (ja używam elektrycznego) na 230 stopni. Po 30 minutach wkładamy bułki do pieca na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy 11 minut. Bułki wyjmujemy natychmiast po upieczeniu, najlepiej na kratkę (ja używam takie z pieca) i przykrywamy ściereczką do wystygnięcia (ja przykrywam pieluchą tetrową). Życzę smacznego!!
Gorąco polecam bułki, są smaczne, można dołożyć słonecznik, siemię, płatki owsiane wedle upodobań. Bułeczki są świeże przez następne 3 dni.
no teraz to już naprawdę fajna sprawa bo bułek nigdy nie piekłam a tym bardziej ze sprawdzonego przepisu ..jeśli by mnie miały nie wyjść te bułeczki to jednym słowem że już widocznie nie pora na naukę ale jeszcze mogę się pocieszać że może ewentualnie to może być wina że mój piekarnik ZŁEJ TANECZNICY...no pożyjemy zobaczymy ale ważne że blog Twój się rozwija i to jest najważniejsze!!Pozdrówka!! K.M..ma..
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam bułeczki wyszły super 14 szt. Od razu zjadłam jedna na ciepło wiem że to niezdrowo ale nie mogłam się oprzeć.Poproszę o przepis na chleb na drożdżach. Pozdrawiam Aga
OdpowiedzUsuńbułeczki są pyszne, z masełkiem i pomidorem z działki. rewelacja!!! aga
OdpowiedzUsuńczy zna Pani może jakiś przepis na miękkie bułeczki maślane? Mój synek je uwielbia a w tych sklepowych nie wiadomo co jest. z góry dziękuje. Agata
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam bułeczki z Twego Przepisu wyszły super i pycha zrobiłam je z przedziałkiem ale o dziwo mnie o wielkości kupnych kajzerek wyszło 24 sztuki ..na zawsze chyba wejdą do naszych wypieków CMOK Dzięki za Przepis!!
OdpowiedzUsuńJa to cukier daję do drożdży i same się rozpuszczają. Druga rzecz drożdży nie daję więcej jak 50gr na 1 kg. Z 1 kg dwie blachy po 12 bułek/ 65 gr każda. Wyrabiam aż ciasto zmieni konsystencję a wody daję tyle by się delikatnie lepiło ale odstawało od ręki a zamiast margaryny daję olej. Do bułek pszennych najlepsza jest mąka tortowa lub poznańska. Ciasto wkładam do lodówki by dojrzało w spokoju a nie w szaleńczym tempie rosło. U mnie po ok godzinie jest wyrośnięte. Na mój profil w Google wrzucę zdjęcia to sobie zobaczycie. Palce lizać bułki milion razy lepsze od kupnych. Mąkę można mieszać z innymi gatunkami
OdpowiedzUsuńA ile tego oleju Pan daje?ja chyba jutro spróbuję upiec pierwsze w życiu bułki 🙂Pozdrawiam, Magda
Usuń