Od dawna na naszych stołach gości danie tanie, ale pożywne, jest to fasolka po bretońsku. Paczka 1/2 kg fasolki białej, suchej, kosztuje około 3,5-4 zł. Do tego fasola jest zdrowa. Najczęściej używany rodzaj fasoli do tego dania, to fasola "Jaś", a posiada ona silne właściwości alkalizujące, neutralizuje nadmiar kwasów w organizmie, posiada mniej tłuszczów niż inne gatunki fasoli. Zawiera fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, witaminy A, B, PP. Działa korzystnie na wątrobę i płuca, upiększająco na skórę. Trzeba dodać, że warzywa strączkowe od dawna cenione były ze względu na wysoką zawartość białka, doskonale zastępują mięso w diecie wegetariańskiej. Więc fasolka po bretońsku, to nie drogie i do tego zdrowe danie.
Aby przygotować ją potrzebne nam będzie:
- 1/2 kg fasolki
- 1-2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- koncentrat pomidorowy
- kiełbasa (mogą być resztki wędlin) - opcjonalnie, nie jest konieczna
- przyprawy - majeranek, sól, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
- łyżka mąki (ja używam ziemniaczanej)
Z tej porcji spokojnie najada się moja pięcioosobowa rodzina. Koszt dania niewielki, a jest smaczne i pożywne.
zamiast mąki można też rozgnieść trochę fasoli i wymieszać z całością. równie dobrze zagęszcza.
OdpowiedzUsuńa w ogóle bardzo fajny i sensowny blog.
czekam na kolejne wpisy
Dziękuje za ciekawy pomysł, na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na wykorzystanie ręczników można poprosić o wymiary
OdpowiedzUsuń