Jak byłam dzieckiem, to w miarę możliwości pojawiała się u nas domowa czekolada. Postanowiłam pokazać swoim dzieciom moje smaki z dzieciństwa, okazało się, że dzieci polubiły robioną w domu czekoladę i chętnie uczestniczą w jej przygotowywaniu.
Oto mój sposób na domową czekoladę:
- kostka masła
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru (400 g)
- 1/2 kg mleka w proszku
- 6 łyżek kakao
Uzyskujemy ponad 1,1 kg gotowej czekolady za około 17 zł (czyli tabliczka czekolady wyszła by w cenie około 1,7 zł)
mniamuśnie wygląda Twoja czekolada ale ciekawi mnie ile jej wychodzi bo jednak mleko w proszku nie jest tanie do tego masło cukier kakao to nie wiem czy aby jest wymierne zrobienie wiem że co swoje to jednak pycha sama robiłam blok ale? ..Ma..
OdpowiedzUsuńI ślinka cieknie. Na szczęście mam wszystkie składniki i za chwilę idę robić czekoladkę. U mnie w domy nazywa się ją blokiem czekoladowym. Proporcje są chyba trochę inne, robiłam ją z herbatnikami, rodzynkami i orzechami włoskimi. Dziś tylko z rodzynkami, bo od jakiegoś czasu nie mogę herbatników i orzechów. Rozumiesz to najlepiej - alergia. O efekcie powiadomię :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Posunęłaś nam pomysł na prezenty na Dzień Babci i Dziadka. Planujemy zrobić takie czekolady (musimy tylko pomyśleć nad foremkami, żeby miały odpowiedni kształt), następnie owiniemy je folią aluminiową i stworzymy jakieś oryginalne etykiety. :)
OdpowiedzUsuńJa również robię domową czekoladę i ten smak.mmmm....nie ma porównania z żadną kupną... Wspomnienia z dzieciństwa, kiedy mój syn będzie większy to też będą mu ją robić, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę i jestem fanką tego smakołyku od dziecka :). Czekoladę dodaję do wielu domowych deserów i wypieków. Ostatnio np. przyrządziłam czekoladowe brownie z solonym karmelem wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Polecam każdemu spróbować tego ciasta. W połączeniu z karmelem smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń