poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Czekoladowe ciasteczka owsiane w wersji bezpszennej


Syn uwielbia czekoladę, ale ma alergię na orzeszki wszelakie, każda czekolada zawiera śladowe ich ilości. W sobotę wymyśliłam mu czekoladowe ciastka owsiane, bez jajek, ale niestety z mlekiem i masłem (nie nadają się przy diecie bez laktozy). Ciasteczka są nie zbyt słodkie, dla wielbicieli słodkości polecam zwiększyć ilość cukru. 


Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (myślę, że można zamiast jednej szklanki płatków dodać otręby np. pszenne)
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub 1 szklanka mąki M&S/Schar/orkiszowa lub razowa pszenna
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 50 g pestek łuskanych ze słonecznika
Suche składniki mieszamy razem (bez pestek i rodzynek), masło z cukrem rozpuszczamy i dodajemy mleko. Całość jeszcze gorącą wlewamy do płatków, mąki i kakao. Odstawiamy na około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Następnie dokładamy pestki i rodzynki, całość mieszamy i formujemy ciasteczka dłońmi (kuleczki rozpłaszczone) układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Zjadając takie ciasteczka wiemy, że jemy zdrowe, pełnowartościowe składniki. Smacznego!! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"