Wielokrotnie pisałam, jakimi zasadami kieruję się przy
tworzeniu własnych jadłospisów, dziś wpadła mi w ręce książka, w której
dokładnie wypunktowano podstawowe zasady, którymi powinniśmy się kierować
tworząc jadłospis dla naszej rodziny. Każda rodzina jest inna, ma inne
możliwości finansowe, alergie, smaki, nadwaga/niedowaga i czas, który może
przeznaczyć na przygotowanie posiłków. Sama muszę uwzględnić szerzej poniższe
zasady. A oto zasady zebrane i usystematyzowane w książce dla oszczędnych
gospodyń. J
"....1. Jadłospis należy planować na od 7 do 10 dni lub 14 dni.
Pozwoli to uniknąć powtórzeń i ułatwi organizację pracy.
2.Jadłospis należy dostosować do możliwości ekonomicznych.
Można żywić się drogo i nieprawidłowo, a można tanio i racjonalnie. Trzeba
pamiętać, że produkty droższe można zastąpić tańszymi, w czym pomaga znajomość
podstawowych zasad żywienia.
3. Jadłospis powinien odpowiadać indywidualnym potrzebom
domowników, które jak wiadomo, mogą ulegać znacznym zmianom. Do tych potrzeb należy
dostosować liczbę posiłków i ich wartość energetyczną, uwzględniając przy tym
również fakt czy domownicy spożywają wszystkie posiłki w domu, czy też
korzystają np. ze stołówek.
4. Posiłki powinny być podawane regularnie, a przerwy między
nimi nie powinny przekraczać 5 godzin. Pierwszy posiłek należy spożyć
dostatecznie wcześnie przed rozpoczęciem pracy, a ostatni przynajmniej na 2
godziny przed spoczynkiem.
5. Nie tylko całodzienne wyżywienie, ale i każdy posiłek
powinien być pełnowartościowy, to znaczy zawierać przynajmniej po jednym
produkcie będącym źródłem białka, składników mineralnych (zwłaszcza dla młodych
organizmów wapnia i żelaza), witaminy A lub karotenu i jeden produkt zbożowy.
6. Jadłospis powinien być dostosowany do pór roku i szeroko
wykorzystywać owoce i warzywa sezonowe, tanie produkty np. wiosną tańsze jaja,
latem i jesienią owoce i warzywa w pełni dojrzałości zbiorczej zawierają więcej
witamin niż o innej porze. Jadłospis przeznaczony na lato powinien dostarczać
nieco mniej energii, iż na zimę.
7. Jadłospis powinien być urozmaicony pod względem doboru
produktów. Stosowanie różnorodnych produktów umożliwia równomierne dostarczenie
wszystkich niezbędnych składników odżywczych i zachowanie równowagi między
nimi. Istnieją, bowiem wzajemne zależności między składnikami pożywienia np. witaminy
z grupy B warunkują właściwe wykorzystanie węglowodanów, tłuszcze wpływają na
lepszą przyswajalność witaminy A, a obecność witaminy D na wykorzystanie
wapnia.
8. Jadłospis musi być urozmaicony pod względem
kolorystycznym oraz smakowym, a potrawy powinny być podane estetycznie. Należy
unikać potraw o podobnym smaku, potrawy kwaskowe łączyć ze słonymi i z
potrawami o łagodnym smaku by i pod tym względem uniknąć monotonii.
9. Trzeba stosować różne sposoby przyrządzania potraw, jak gotowanie,
duszenie, pieczenie i smażenie. Z wyjątkiem gotowania nie powinny się one w
ciągu dnia powtarzać. Techniki kulinarne powinno się również dostosowywać do
pory roku np. w lecie starać się stosować gotowanie lub pieczenie, zaś zimą
smażenie i duszenie. Szczególnie należy uważać na to, żeby smażonych potraw nie
podawać częściej niż jeden raz dziennie, ze względu na ich gorszą strawność.
10. Należy kształtować prawidłowe nawyki i zwyczaje żywieniowe,
które powstają już we wczesnym okresie życia, uczyć cenić proste i zdrowe
potrawy, a ograniczać spożywanie nadmiaru cukru, słodyczy i wysokooczyszczonych
produktów zbożowych, jako jedyne źródło węglowodanów, a także zbyt dużej ilości
tłuszczów.
Podsumowując należy pamiętać, że:
W prawidłowym żywieniu każdy składnik pokarmowy musi
występować w określonej ilości, aby mógł być w pełni wykorzystany.
Nawet przy pozornej obfitości pokarmów, wykluczającej
powstanie „głodu ilościowego”, może zaistnieć „głód jakościowy”, spowodowany
brakiem dostatecznej ilości jednego lub kilku ważnych składników odżywczych.
Najczęściej są nimi: białko, witaminy i składniki mineralne.
Każde przekroczenie spożycia jednego z podstawowych
składników prowadzi do zwiększenia zapotrzebowania na jeden lub kilka innych
składników ponad konieczne minimum.
Podstawowe składniki odżywcze pozostają ze sobą we wzajemnym
związku, ułatwiając ich wykorzystanie.
Każdy człowiek jest odrębna indywidualnością, jego procesy
życiowe i aktywność są różne, Posiłki powinny być dostosowane do potrzeb
każdego z osobna, zależnie od apetytu, wieku, wysiłku fizycznego i predyspozycji
zdrowotnych.
Nadmiar pożywienia, szczególnie przy zmniejszonej
aktywności, może prowadzić do otyłości i różnych chorób, wynikających z
nieprawidłowej przemiany materii......"
Wiele tych rad wydaje się Wam archaicznych i dziwnych, odbiegających
naszym czasom, ale czy tak do końca autorka pisząc te książkę w latach
osiemdziesiątych mija się z zasadami współczesnego, racjonalnego żywienia? Myślę,
że warto zastanowić się przy układaniu jadłospisu dla własnej rodziny, czego
ona tak naprawdę potrzebuje. Jak zostało to napisane powyżej „Każdy człowiek
jest odrębna indywidualnością, jego procesy życiowe i aktywność są różne.
Posiłki powinny być dostosowane do potrzeb każdego z osobna, zależnie od
apetytu, wieku, wysiłku fizycznego i predyspozycji zdrowotnych”. Czyli nie ma uniwersalnego
jadłospisu dla każdej rodziny, musimy go tworzyć i komponować indywidualnie Tak
jak to nieraz pisałam, że moje jadłospisy to tylko drobna wskazówka, ale każdy
musi je dopasować do własnych, indywidualnych potrzeb i zasobów finansowych,
oraz czasowych.
Nie umiem planować posiłków. Uważam, że nie jest to konieczne. Mam zaopatrzoną spiżarkę, warzywa i mięso kupuję zazwyczaj raz w tygodniu. Kupuję produkty uniwersalne, ale mam kilka "szczególnych". Otwieram lodówkę i myslę co przygotować do jedzenia. Często jest tak,że wczesniej wyciągnę schab na kotlety a robię mielone lub pulpety :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem przewaga gotowania w domu polega między innymi na dowolności komponowania posiłków i jedzenia tego, co na akurat mamy ochotę a mamy te produkty w domu.
Do pozostałych wskazówek nie mam większych uwag.
Pozdrawiam