wtorek, 8 września 2015

Śledzie w pikantnej odsłonie :)



Od jakiegoś czasu miałam chęć na śledzie w pomidorach, dla większości z Was to nic trudnego, chwytacie z półki konserwę „śledź w pomidorach” i po temacie. Ale co zrobić, gdy trudno znaleźć śledzie bez udziału mąki pszennej? Wcześniej robiłam śledzie z rodzynkami w pomidorach, z majerankiem, ale ja chciałam klasyczne tylko w pomidorach. No to zrobiłam, na pewno gdzieś w internecie jest podobny przepis, ja tworzyłam na bieżąco, bez przepisów.





Składniki:
  • 6 solonych filetów śledziowych
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka płaska curry



Śledzie moczymy w wodzie około 3-4 godzin. Cebulę siekamy drobno, szklimy na rozgrzanym oleju, dokładamy koncentrat, chili, curry i mieszamy wszystko razem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już sos pomidorowy jest chłodny dokładamy pokrojone śledzie, ja kroję na dzwonki, ale jak ktoś woli bardziej sałatkę to kroimy w kostkę. Mieszamy całość, przekładamy do słoika i odstawiamy na noc. Śledź jest bardzo cenną rybą, warto ją jeść, a w tej wersji zupełnie traci swój „śledziowy” smak :).  Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Pokażę ten przepis mojemu chłopakowi, bo on lubi wszystko co pikantne, a tym bardziej śledziki! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze śledziki robiłam z cebulką,a tu taki prosty a smakowiity przepis.
    Wypróbuje napewno.
    Buziak
    G

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"