Dyniowe szaleństwo u nas w domu trwa w najlepsze, rodzina
uwielbia dynię, dynia jest zdrowa, więc robimy z niej ciasto, zupy, curry,
zapiekanki, placki. Wczoraj na kolację po raz pierwszy zrobiłam zapiekankę dyni
z jagłą, bardzo rodzinie przypadła do gustu, mąż brał dokładki.
Składniki:
- 1 kubek kaszy jaglanej
- 600-800 g dyni
- 2 garście rodzynek
- 4 – 6 łyżek cukru (w zależności od upodobań)
- ¼ kostki masła/margaryny/3 łyżki oleju kokosowego – do wyboru
- tłuszcz do smażenia dyni (ja użyłam tłuszcz zdjęty z mleka kokosowego domowego, ale może być każdy również smalec)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 kubki wody
- szczypta soli
Kasze płuczemy w zimnej wodzie, przelewamy wrzątkiem i
ponownie zimną woda, gotujemy do miękkości w 2 kubkach wody przez około 15
minut na małym gazie pod przykryciem. Dynię kroimy w drobną kostkę, solimy i
dusimy do miękkości na tłuszczu przykrywamy na początku, a następnie lekko
odparowujemy. Rodzynki przelewamy wrzątkiem.
Mieszamy razem wszystkie składniki po za masłem/margaryna/olejem kokosowym,
przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekania wszystko i na wierzch układamy
masło/margarynę/olej kokosowy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piecyka i
zapiekamy przez 30-40 minut. Można podać polaną jogurtem lub śmietaną. Jeśli
komuś będzie za mało słodka możemy polać miodem lub syropem klonowym.
Nie tak dawno zrobiłam z przepisu ( z netu) przy szaleństwie dyniowym tzw: dżem z dyni z pomarańczą i cytryna (cynanom też dodawałam) Wyszedł pyszny ale do dżemu np: z wiśni własnej roboty, to nie ma się nijak.
OdpowiedzUsuńZmniejszyłam ilośc cukru,może dlatego nie zgęstniał,tak jak powinien?
Gęstość to taki deserek dla dzieci, który można kupić.
Ważne, że jest smaczny.
Zrobiłam bardzo podobnie,jak Ty,ale ja tam na łatwiznę idę :) ( ze wzgledu też na dietkę :( )
Ugotowałam kaszę jaglaną, nałożyłam ten niby dżemik, dodadałam rodzynki i dość smaczne bylo.
Wyszło pyszne. Na początku myślałam, że będzie mało, ale okazało się bardzo sycące. Dzięki. Jeszcze 4 dynie mam w spiżarce...
OdpowiedzUsuń