Z czeluści spiżarki wyjęłam automat do pieczenia chleba,
niestety automat dokonał żywota, a części zamiennych brak, bo jest to urządzenie
z przed ponad 12 lat. Długo wahaliśmy
się czy zakupić nowe, dziś podjęliśmy decyzję na tak, zamówiliśmy nowy automat.
Ten nowy przejmie zupełnie role piecyka
w którym dotychczas piekliśmy pieczywo, dzięki temu koszt za zużycie prądu
będzie mniejszy (mniejsza kubatura do utrzymania odpowiednie temperatury)
zwłaszcza, że ten nowy wypiekacz ma czujnik temperatury otoczenia i dostosowuje
program do tych warunków. Nowe automaty do chleba wypiekają chleb na bazie
zakwasu, dzięki temu nie muszę z tej formy pieczywa rezygnować. Wypiek chleba w
domu ma dużo zalet, pieczywo ma znany nam skład, używamy do niego takiej jakości
składników jakie chcemy jeść, mamy zawsze świeże pieczywo, brak problemu z
brakiem pieczywa w domu, możliwość pachnącego pieczywa rano po nocnym wypieku (jeśli
automat ma opóźniony start). Ja w tym automacie wyrabiam ciasto na makaron,
pizzę, bułki, często ono wstępnie tam już wyrasta. W automacie do chleba można
upiec ciasto drożdżowe, proszkowe, można dodawać do chleba np. zamiast wody sok
z buraków (który sami zrobimy), dzięki temu chleb ma więcej wartości
odżywczych. Zdecydowaliśmy się na droższy automat do chleba, rozłożyliśmy płatność
na 10 równych rat bez odsetek, dzięki temu mogliśmy wybrać model z wyższej
półki. Wypiek chleba dla wielu osób jest przerażający technicznie, w automacie
udaje się każdemu, naprawdę nie ma z tym problemu, moja szesnastoletnie córka
uwielbia piec w automacie, bo wychodzi jej zawsze doskonałe ciasto drożdżowe z
rodzynkami lub czekoladowe. Dodatkowy plus to brak opakowań, czyli nie produkujemy
plastikowych torebek w których kupujemy najchętniej pieczywo. Pieczywo wysokiej
jakości, które nie jest pieczone z mrożonego ciasta lub koncentratów jest
bardzo drogie i nigdy nie mamy w 100% pewności co do jakości i samego procesu
wypieku, transportu i przechowywania, oraz przez ile dłoni ten bochenek został przełożony.
Jutro będę odbierać nowy automat, jak potestuje go z miesiąc to Wam napiszę,
czy jest wart tej wysokiej ceny, to będzie 3 jaki miałam możliwość używać
(jeden był z Lidla, drugi Moulinex). My
chcemy jeszcze pakować automat ten do bagażnika wyjeżdżając na urlop, bo taki
wypiek pieczywa i ciasta nie wymaga pracy oraz piecyka w kwaterze która wynajmujemy
(często są wyposażone w kuchenkę i mikrofale bez piecyka), możemy cieszyć się
dobrej jakości produktami w dobrej cenie. Wiem, że dla wielu osób brzmi to ekstremalnie,
ale my i tak zabieram domowe jedzenie pasteryzowane na urlop i nie stołujemy
się zazwyczaj w restauracjach z wielu powodów zdrowotnych i finansowych naszej
piątki.
Od lat piekę chleb, najpierw w automacie, potem w piecyku gdy zaczęłam piec chleb na zakwasie, teraz wróciliśmy częściowo do automatu, a możliwości współczesnych maszyn do chleba dają nam pełną gamę wypieków, oraz wyrabiania ciasta na makaron zwykły i bezglutenowy, oraz na pizzę i bułeczki.
Co sądzicie o automatach do wypieku chleba?
Automat do chleba to bardzo przydatne urządzenie. Mój byl z Lidla i niestety również padł po długim i intensywnym użytkowaniu. Napisz proszę, jakie urządzenie wybrałaś,pomoże mi to w w podjęciu właściwej decyzji:)
OdpowiedzUsuńAutomat do chleba to bardzo przydatne urządzenie. Mój byl z Lidla i niestety również padł po długim i intensywnym użytkowaniu. Napisz proszę, jakie urządzenie wybrałaś,pomoże mi to w podjęciu właściwej decyzji:)
OdpowiedzUsuńOpiszę model jak choć trochę go potestuję, opinie w necie ma dobre, kosztuje sporo, długo się wahałam czy aż tyle wydać.
UsuńDziękuję bardzo.
UsuńMam i używam, chociaż tylko na drożdżach, nie zdołalam uwierzyć, że uda mi się zrobić zakwas. Dla mnie super,używam też do wyrabiania ciasta na pierogi bo nie cierpię jak mi się oblepia na rękach. Minus jeden,mianowicie dziura po mieszadle w bochenku, irytuje mnie to, no ale cóż. Nie można mieć wszystkiego.
OdpowiedzUsuńMój poprzedni automat nie był przystosowany do pieczenia chleba na zakwasie, ten podobno ma osobny program konkretnie do zakwasu.
UsuńOstatnio dużo myślałam o pieczeniu chleba w na zakwasie w automacie i przyszło mi do głowy, że jeśli automat nie ma osobnego programu do pieczenia chleba na zakwasie to może warto spróbować takiej opcji jak włożymy składniki 150 g zakwasu, 500 g maki, 1 łyżeczka soli, 300 ml wody, 1/2 łyżeczki drożdży. Następnie włączymy program do pizzy czyli zagniatanie i rośnięcie, a następnie tylko program pieczenia lub podstawowy dla chleba. Zastanawiam się czemu wcześniej na to nie wpadłam, chyba dlatego, że teraz przyjrzałam się jak wygląda gotowy program w automacie.
UsuńJeżeli chodzi o automat do wypieku chleba to mam i używam go raczej sporadycznie. Może dlatego, że ograniczyłam spożycie mąki bo coś mi mocno szkodzi. Staram się jeść urozmaicenie i nie potrafię sobie poradzić z wykryciem co mi szkodzi. Jak Ty tak trafnie celujesz w Wasze alergie i nietolerancje? Podpowiedz proszę, myślę że masz tyle wiedzy że cały wpis by z tego powstał, a może jest już taki tylko nie znalazłam?
OdpowiedzUsuńCo to znaczy że mąka szkodzi? Jest tak wiele rodzajów mąki z różnych zbóż, nasion itd.
UsuńSzczerze mówiąc nie wiem co mi szkodzi bo czego bym nie zjadła to mam biegunkę. Miałam robione USG brzucha, gastro i kolonoskopię i nic nie wykryto. Dlatego ten post do Ciebie z prośbą o pomoc bo od lat czytam Twój blog i wiem że świetnie sobie radzisz z wykryciem wszelkich nietolerancji.
UsuńZazdroszczę tego zakupu :) Ja cały czas się waham, bo boję się, że po kilku razach pójdzie w kąt. Pomijając fakt, że mam dobrego robota do wyrabiania ciasta. Pomysł z sokiem z buraka zamiast wody - mega, muszę spróbować :) A nie jest wtedy chleb za słodki?
OdpowiedzUsuńCzekam z ciekawością na ocenę i podanie modelu/firmy. Ja wyrabiam w rękach i piekę w piekarniku.
OdpowiedzUsuńA mój ledwo zupie, więc chętnie po testowaniu dowiem się jaki to :) ja mojego nie tak bardzo do chleba używam ale do ciasta na pizzę-a to podstawowe danie resztkowe i w końcu piekę ciasta drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńtez czekam na dalsze informacje na temat tego automatu = piekłam chleb w piekarniku i raz wychodził mi naprawdę smaczny a drugim razem moglam z niego ściany budować taki był twardy...chciałabym wrócić do pieczenia - zdrowsze i na pewno przyjemniejsze kiedy rano wstajesz i jesz swój świeżutki, pachnący i jeszcze ciepły chleb; do tego pomysł z zabieraniem automatu na wyprawy tez wydaje mi się naprawdę wspaniały - sami też wykorzystujemy wyjazdy do apartamentów ze względów praktycznych i oszczędnościowych, wiec pomysł jeszcze z automatem i swoim chlebem na miejscu naprawde jest godny zapamiętania ;)
OdpowiedzUsuńW automacie do chleba robię też zapiekanki makaronowe, nastawiam wtedy na samo pieczenie.
OdpowiedzUsuńTylko te dziury po mieszadłach :(
OdpowiedzUsuńJaki to automat?firma?
OdpowiedzUsuńJaki to automat?firma?
OdpowiedzUsuń