poniedziałek, 22 grudnia 2025

Zapiekanka ziemniaczana z porem prosta, idealna na święta – taka mała odmiana

 


Świetnie sprawdzi się na święta jako mała odmiana, a jednocześnie jest na tyle uniwersalna, że z powodzeniem można ją podać również w kolejne świąteczne dni, gdy mamy ochotę na coś prostego i domowego.




Wersja klasyczna

Składniki (4–5 porcji)

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże pory (tylko biała i jasnozielona część)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 150 g sera, np. gouda lub mozzarella
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • sól, biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

 Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pory przekrój wzdłuż, dokładnie wypłucz i pokrój w półkrążki. Na patelni rozpuść masło i duś pory na małym ogniu przez 8–10 minut – powinny być miękkie, ale nie rumiane. 

W misce wymieszaj śmietankę, jajka, przyprawy oraz połowę sera. 

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i układaj warstwami: ziemniaki, pory, sos. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Na wierzch posyp pozostałym serem. 

Piecz w 180°C przez około 60 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch lekko złoty. 

Po wyjęciu odstaw zapiekankę na 10 minut – „dojdzie” i będzie się ładnie kroić.

 

Wersja z jogurtem i fetą - tę robimy u siebie najczęściej.

To wariant, który u nas sprawdza się najlepiej, bo z mężem nie jemy żółtych serów – zastępujemy je fetą.

Składniki (4–5 porcji)

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże pory (biała i jasnozielona część)
  • 250 g jogurtu śmietankowego (bez laktozy)
  • 2 jajka
  • 110 g sera feta
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • soli nie dodajemy – feta w zupełności wystarczy

 Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki (3–4 mm). Nie gotuj. Pory przekrój wzdłuż, dokładnie wypłucz i pokrój w półkrążki. Duś je na małym ogniu na maśle lub oliwie przez 8–10 minut, aż zmiękną – nie rumień. 

Masa jogurtowa: w misce wymieszaj jogurt, jajka, biały pieprz i gałkę (jeśli używasz). Dodaj 80 g drobno pokruszonej fety i delikatnie połącz składniki.

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Układaj warstwami: ziemniaki, pory, masa jogurtowa. Powtórz 2–3 razy. Na wierzch rozkrusz pozostałe 30 g fety.

Pieczenie: 180°C, grzanie góra–dół, 55–60 minut, bez termoobiegu.

Jeśli wierzch rumieni się zbyt szybko, przykryj go luźno papierem do pieczenia (bez dociskania i zawijania).

Po upieczeniu odstaw zapiekankę na 10 minut – będzie łatwiejsza do krojenia.

Taka zapiekanka świetnie pasuje do ryb, można podać ją również z jajkiem sadzonym albo jako dodatek do pieczonych mięs.

U nas po raz pierwszy pojawiła się w rozkładzie wieczerzy wigilijnej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"