wtorek, 13 stycznia 2015

Buraczki zasmażane


U nas zjada się sporo buraków, część mam ze swojego ogródka, a część kupuje hurtowo, gotuję i mrożę by nie tracić czasu na gotowanie i mieć je zawsze pod ręką. Jeszcze dodatkowo wkładam do słoików na zimę by tez mieć jeszcze szybszy wariant do ziemniaków. Zawsze mam możliwość wykonania szybkiego obiadu np. gotowane ziemniaki, buraczki i jajko sadzone. Szybko, tanio, zdrowo i domowo. Czyli spełnia wszystkie ważne dla mnie elementy. 

Zrobienie buraczków to nic prostszego. 
Potrzebujemy:
  • buraki (ja biorę średni burak na osobę)
  • 2 łyżki masła lub smalec
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • sól
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka lubczyku
Gotujemy buraki w skórce do miękkości, następnie odlewamy wrzątek i zalewamy zimną wodą, gdy buraki ostygną, obieramy je ze skórki, ścieramy na tartce (grubość zależy od preferencji domowników, u nas ostatnio lubią na grubej jarzynowej). Rozgrzewam na patelni masło lub smalec, wrzucam starte buraczki, przesmażam chwilę, doprawiam do smaku octem, solą i wrzucam lubczyk, podgrzewam całość i na koniec mieszam z jogurtem/śmietaną. Koniec, buraczki są gotowe do zjedzenia :) Smacznego 

Warto wrzucić sobie takie ugotowane, starte buraczki do zamrażarki, by mieć pod ręką wariant awaryjny na szybki obiadek. 

1 komentarz:

  1. A moze jakiś jadłospis? I przepis na marchewkę z groszkiem w beszamelu? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"